Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Krn 36,14-16.19-23, Ef 2,4-10, Jn 3,14-21

 Niet pochýb o tom, že Nikodém je múdry človek.

V Písme je doma a Ježišove narážky na posvätné texty sú mu hneď jasné. Nie je však iba zásobárňou informácií, ktoré do neho nahustili v škole. Nebojí sa samostatne a zodpovedne uvažovať a vyslovuje aj odvážne uzávery, s ktorými by u svojich kolegov farizejov asi nezožal veľký úspech: „Rabbi, vieme, že si prišiel od Boha ako učiteľ, lebo nik nemôže robiť také znamenia, aké ty robíš, ak nie je s ním Boh.“ (viď Jn 3,2). Zároveň tiež uvažuje prísne logicky a myšlienky mu presne nadväzujú jedna na druhú (viď Jn 3,3-4).

Ježiš ho však učí novej logike – logike Božej, ktorá sa pohybuje v iných kategóriách.

–        Vyzdvihnutie, či povýšenie, u nás ľudí znamená dosiahnutie výhodnej pozície, dobre plateného miesta či spoločensky uznávaného postu. Ježiš však hovorí o vyzdvihnutí, ku ktorému sa dochádza cez to najhoršie poníženie, aké si možno predstaviť – skrze kríž.

–        Láska sa podľa našich predstáv spája s nárokmi na milovanú bytosť. (Napokon, aj bežné výrazy, na ktoré sme zvyknutí, to trochu prezrádzajú: „mať niekoho rád“, „vziať si milovanú osobu“.) Ježiš ale zjavuje Boha, ktorý miluje predovšetkým tak, že dáva (svojho jednorodeného Syna).

–        Človek túži po spáse, záchrane a istote a hľadá ju v najvychytanejších zabezpečovacích systémoch, najprešpekulovanejších poisteniach a všemožne sa usiluje o to, aby mal všetko pod kontrolou. Ježiš naproti tomu predstavuje spásu ako zdarma daný dar tým, ktorí sa vierou úplne odovzdajú tomu, komu uverili a jemu prenechajú kontrolu nad svojím životom.

Ako Nikodém zareagoval na tento minikurz Božej logiky? Prebral ho? Nevieme. Z evanjelia sa dozvedáme len veľmi málo (viď Jn 19,39). Toto mlčanie je však priestorom pre nás a pre naše rozhodnutie. Ako sa zachováme my?

www.paulinky.cz

Pozri tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/200-4-postna-nedela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1653-4-postna-nedela-3