Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 6,8-10;7,54-602, Mt 10,17-22

Veľa cirkevných slávností je ozdobených nejakou peknou myšlienkou.

Napríklad na Prvé sv. prijímanie je v kostoloch napísané na plátne: „Nechajte maličkých prísť ku mne”. Keď sú primície je napr. napísané: „Ty si kňaz naveky”. Na birmovku napr. „Zošli svojho Ducha Pane”. Cez vianočné sviatky sa najčastejšie píšu slová anjelov: „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle”.

Čo poviete, keby sme si dnes na sviatok sv. Štefana aspoň v duchu napísali transparent so slovami: „Pozor Vianoce! Životu nebezpečné!?”

Možno poviete, čo je to za nezmyselné heslo. Ako môžu byť Vianoce životu nebezpečné. Veď sú to najkrajšie dni v roku. Doma máme pohodu. Dostali sme darčeky. Máme čo jesť a piť. Mali sme alebo pôjdeme na návštevy. Všade svietia vianočné stromčeky a znejú vianočné piesne. V kostole je veľmi pekne a jasličková pobožnosť bola chutná. V televízii nám všetci politici, ktorí nás cez rok bombardujú nenávisťou, želajú pri vianočnej chvojinke a zapálenej sviečke veľa zdravia a pokoja a dávajú si predsavzatia, že oni už prestanú s nenávisťou. Tak, čo to je za hlúposť, že Vianoce sú životu nebezpečné.

Máte pravdu. Ak sa na Vianoce pozeráme z pohľadu našich piatich zmysloch, tak by sme skôr mohli na plátno napísať: „Postoj chvíľa, aká si krásna”. Ak sa ale na Vianoce pozeráme z pohľadu viery, alebo z pohľadu života nášho dnešného svätca, tak sú naozaj Vianoce životu nebezpečné. Veď keby sa Ježiš nebol narodil, tak by sv. Štefan dnes nestál pred nami ako hrdina a mučeník, ako vzor nového života.

O čo teda v podstate ide? My často v živote hovoríme: to je môj život, to sú moje záležitostí, to sú moje práva, to je moja vec, to je môj názor, to je moja reč. Za týmito všeobecnými pojmami často stojí smutný obsah. Nenávisť. Podlosť. Pýcha. Falošnosť. Závisť. Nevera. Pohodlnosť. Karierizmus. A to je ten náš život, ktorý si tak chránime a veľmi milujeme a dokonca sme naň hrdí. A takýto život je na Vianoce vystavený nebezpečenstvu smrti. Lebo Ježiš sa preto narodil, aby nám dal iný, nový a krajší život. Život, ktorý prijal aj sv. Štefan.

Stalo sa to vtedy, keď ako dospelý mladý muž prijal sviatosť krstu. Prijal nielen sviatosť, ale aj celé Ježišove učenie. Bol rozhodnutý celým životom slúžiť Ježišovi. Preto jeho život zažiaril ideálom kresťanskej dokonalosti. Vydával svedectvo myšlienkami, slovami, skutkami a celou svojou osobnosťou. Kto ho mohol vidieť, musel povedať, že je to verný učeník Ježiša z Nazareta.

Mimoriadnym spôsobom sa u neho prejavovala aj láska k druhým ľuďom. Preto sa nemôžeme čudovať, že si to všimli aj apoštoli. Keď vznikla potreba posluhovania pri stoloch, Štefan bol prvý, ktorého zvolili. Stal sa tak prvým diakonom Cirkvi. Mohol tak dávať ešte väčšie svedectvo novému životu. Robil to nielen príkladom služby v každodennom živote, ale aj ohlasovaním evanjelia. Svojim spolurodákom vysvetľoval proroctvá Starého zákona, ktoré sa naplnili v osobe Ježiša. Presviedčal ich, že ten ukrižovaný Ježiš je pravým Mesiášom, ktorého očakával každý zbožný Izraelita.

Jeho Majster však čakal od neho ešte iné svedectvo. Svedectvo najkrajšie a najťažšie - mučenícku smrť. Štefan sa rozhodol prijať aj toto svedectvo. A práve vo chvíli, keď hádžu do neho kamene, aby ho zabili, zažiarili všetky jeho čnosti v plnom svetle. Má pred očami Ježiša na kríži a túži napodobniť jeho spôsob zomierania. Vidí otvorené nebo a teší sa na stretnutie s ním. Preto sa modlí za svojich mučiteľov, preto im odpúšťa a prosí Ježiša, aby urobil to isté. A my všetci vieme, že takým prvým viditeľným plodom jeho svedectva, bolo obrátenie jedného z jeho mučiteľov, Šavla. On tak isto pochoval v sebe starý život a prijal nový život, Ježišov život, aj nové meno - Pavol.

Už chápeme pre aký život sú Vianoce nebezpečné? Sú nebezpečné pre taký život, v ktorom nie je nič zo života Ježiša a jeho svedkov. Ak majú v týchto dňoch radosť naše zmysly, tak po Vianociach by mali mať radosť aj naše srdce, rozum a viera. Srdce preto, že sme sa rozhodli dať mu novú kvalitu života, že sme z neho vykorenili všetko zlé a zasadili semená nových čností a chceme, aby v nás postupne zarodili a prinášali úrodu. A rozum sa teší preto, lebo jeho schopnosť bude konečne využitá. Už nebude musieť pracovať len na desatinový výkon ako to bolo predtým, keď bol len v službách našich zmyslov. Bude naplnený službe lásky a viery a bude nám pomáhať, aby sme stále objavovali krásy nového života. A viera sa bude tešiť preto, lebo bude úplne zakotvená v Bohu, ako v prameni nového života, ktorý nám dáva Ježiš a udržuje Duch Svätý. Srdce, rozum a viera nám budú stále pomáhať, aby sme o tom, čo žijeme a veríme, dokázali vydávať svedectvá aj tej najväčšej obťažnosti.

Ak sme teda správne pochopili myšlienku: „Pozor Vianoce! Životu nebezpečné!” Môžeme si ju nahradiť novou: „Pozor Vianoce! Šanca pre nový život!”

Úvaha na dnešný deň je i na týchto kartách:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/100-sv-stefan

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/654-sv-stefan-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1083-sv-stefan-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1544-sv-stefan-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1974-svaety-stefan-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2413-svaety-stefan-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2826-svaety-stefan

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3744-svaety-stefan-22