Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 52,7-10, Hebr 1,1-6, Jan 1,1-18

My kazatelia používame často málo zrozumiteľné frázy.

Medzi ne napríklad patrí: Položiť ťažkosti na paténu, prijímať Božie milosti... Je to dosť prirodzené, lebo vysvetľujeme ťažko pochopiteľné skutočnosti, ktorým nerozumieme my sami. Veľký a múdry Augustín to vyjadril takýmto paradoxom: „Ak si o niečom myslíš, že tomu rozumieš, tak si buď istý, že to nie je Boh.“

Ako vnímate rozhodnutie Boha vrátiť ľuďom večný život? Začína v bezvýznamnom Nazarete oslovením mladého dievčaťa. Dospelý, erudovaný človek sa nad tým pousmeje, že to nestojí za povšimnutie, že to nemôže byť pravda. Samotná Mária keď počula od anjela, že má byť matkou sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav. Anjel ju utešuje: Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš.

A keď sa toto zázračne počate dieťa narodilo a keď anjel oznámil túto udalosť pastierom povedali si: „Poďme teda do Betlehema a pozrime, čo sa to stalo, ako nám oznámil Pán.... Pastieri sa potom vrátili a oslavovali a chválili Boha za všetko, čo počuli a videli, ako im bolo povedané.“ Čo poviete, ako by reagovali farizeji, zákonníci a veľkňazi?

Ale poďme k nám! Cez Vianoce ale aj počas adventu počúvame ďalšiu frázu: Nech sa nám v srdci narodí Pán Ježiš. Ako to máme chápať? Ako sa má v nás narodiť Ježiš. Uvažujme nad tým, lebo to je podstata Vianoc – nič viac, nič menej!

Ján evanjelista sa v dnešnom úryvku s tým popasoval filozofovaním o Slove. Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. Ono bolo na počiatku u Boha. Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo.

Čo z toho chápeme, teda aspoň trochu? Asi to, že skrz Ježiša, spolu s nim bolo všetko stvorené. Ale o to úžasnejšie a nepochopiteľnejšie je, že tento Spolutvorca sveta sa stal človekom. Jeho narodenie si dnes pripomíname. Narodil sa z Panny Márie, narodil sa v historickom čase. Ale ako sa má narodiť v nás?

Ostaňme pri tomto Jánovom prirovnaní Ježiša, so Slovom. Slovo je zhmotnená myšlienka. V tomto prípade Božia myšlienka. Ježiš je Božím slovom. On nás učil to čo „počul u Otca“. Pri poslednej večeri povedal: „Už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie, čo robí jeho pán. Nazval som vás priateľmi, pretože som vám oznámil všetko, čo som počul od svojho Otca. (Jn 15:15) Ježiš hovorí Božie slová.

Preto nás neprekvapí, že II. vatikánsky koncil znovu vyjadril presvedčenie, že Cirkev má v úcte Božie slovo rovnako ako samotné eucharistické Telo Kristovo. To je celkom ohromné, nie? Božie slovo nie je menšie ako Eucharistie. Sila Božieho slova nie je o nič menšia ako sila Eucharistie. Prečo? Z jednoduchého dôvodu: v oboch prípadoch je prítomný „Kristus", v oboch prípadoch sa „Slovo stáva telom"; telom v Eucharistii, telom v slove. „Úbohé" ľudské slovo (a slová v Biblii sú „úbohé a slabé", pokiaľ nie sú oživená Duchom) sa stáva Slovom: Slovo sa vteľuje, podobne ako sa Boží Syn vtelil v lone Panny Márie, a to práve tak mocou Ducha. Aj my sa môžeme stať „matkami" Krista: kedykoľvek sa otvárame Duchu, kedykoľvek dovoľujeme tomuto Duchu, aby sa v nás „vtelil" Kristus. Len otvorenosťou voči Duchu môžeme zakúšať ten stály nový zázrak vtelenia: slovo biblie sa v našom vnútri, v našom srdci stáva mocným Slovom.

Boh sa neštíti „znížiť" k nám, podobne ako sa neostýchal „znížiť" sa k Márii z Nazareta. Ten istý Boh (a nie iný Boh, je to ten istý Boh, ktorý nie je o nič slabší ako vtedy!) sa k nám skláňa a oslovuje nás. Natoľko sa ponižuje, že ako žobrák „klope" a čaká pri dverách nášho srdca, až mu konečne otvoríme: klope a volá nás svojím slovom. Čaká, až otvoríme, až vypočujeme jeho slovo a dovolíme, aby sa jeho Slovo stalo znova Telom: v nás! A podobne ako nazaretská panna môžeme aj my vidieť tento zázrak vo svojich životoch, zázrak zrodenia Božieho Syna v našom vnútri.

Svätý Bernard výstižne vyjadril túto skutočnosť v jednej kázni o anjelovom zvestovaní, kde oslovuje Pannu Máriu takto: „Daj náhlivo odpoveď, Panna! Odpovedz rýchlo anjelovi, a skrze anjela odpovedz aj Pánovi. Povedz slovo a prijmi Slovo. Prednes svoje a počneš božské. Daj pominuteľné slovo a prijmi do seba slovo večné. Prečo sa zdráhaš? Prečo sa chveješ? Ver, vyznávaj a prijmi. Hľa, ten, po ktorom túžia všetky národy, klope vonku na dvere. Čo keby pre tvoje meškanie odišiel, a ty by si musela s bolesťou hľadať toho, ktorého tvoja duša miluje? Vstaň, bež a otvor. Vstaň vierou, otvor vyznaním." Mária sa nezdráhala, otvorila a prijala slovo - a počala Slovo. A toto Slovo premenilo celý jej život - a rovnako tak môže premeniť aj život náš.

V knihe zjavenia čítame: „Hľa, stojím pri dverách a klopem. Kto počúvne môj hlas a otvorí dvere, k tomu vojdem a budem s ním večerať a on so mnou. (Zjv 3:20)

Čo zostáva? Nenechávajme Krista, aby čakal vonku: chopme sa jeho slová v Biblii a vyslovme svoje „Amen" - Nech sa mi stane. Je to ono „Amen", ktoré vyslovujeme pri prijímaní Slová vteleného v Eucharistii, „Amen", ktoré by sme mali vysloviť pri prijímaní Slová vysloveného v slove Biblie.

Amen - dávam sa ti, Pane, k dispozícii, otváram tí svoje srdce, svoje vnútro s rôznymi bolesťami a otázkami. Nech tvoje slovo zostúpi do môjho vnútra, do mojich túžob a zámerov, do mojich pocitov, do mojich vzťahov. Amen - nech sa mi stane.

Arcibiskup Ján Graubner sa v interview v súvislosti masakrom v Prahe odvolal na odbornú psychologickú štúdiu z Ameriky, ktorá konštatuje, že väčšina mladých sa ešte nerozhodovala medzi dobrom a zlom. Žijú na samospád, čo im je prijemné. A to je alarmujúce, konštatoval arcibiskup. Samozrejme, Božie slovo ich nijako nezasiahlo. Nežijú podľa neho.

Tiež konštatoval, že aj keď Čechy sa považujú za ateistický národ, ešte majú kultúru čiastočne formovanú Bibliou. Sme ešte pod vplyvom Božieho slova, učenia Cirkvi.

Tak čo, môže sa v nás narodiť Pán Ježiš?

Ak čítame Božie slovo, formujeme náš život podľa evanjelia, nebude to fráza. Naše myšlienky, naše postoje, naše činy sa budú zhodovať s Ježišovými a sprítomnime ho v prostredí v ktorom žijeme.

Turzovka, Dlhá, 25.12.2023

Úvahu na dnešný deň nájdeš i na:

Vigília:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1086-vigilia-narodenia-pana

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1971-narodenie-pana-vigilia-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2410-vigilia-narodenoia-pana-19

Deň:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1084-narodenie-pana

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1543-narodenie-pana-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2825-narodenie-pana-20

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2411-slavnost-narodenia-pana-polnocna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2412-narodenie-pana-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3742-narodenie-pana-22