Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 55,10-1, Rím 8,18-23, Mt 13,1-23

V teórii o odovzdávaní informácii dlho fungovalo presvedčenie, že dôležitý je ten, kto informácie dáva a poslucháč ich len pasívne prijíma.

Napríklad v začiatkoch rozhlasu a TV sa počúvalo aj chrapšťanie a pozeralo aj zrnenie. Preto napríklad platilo: „Bolo to v novinách“, „hovorili o tom v rádiu“. Mnoho aj veriacich žien šlo na potrat s tým že „je to zákonom dovolene“. S rozvojom masovokomunikačných prostriedkov a vznikom reklamy sa začalo uvažovať aj nad tým, ako čo najlepšie získať prijímateľa informácie.

Aká je situácia teraz? Niekto niečo napíše na sociálnej sieti. Nedá sa to overiť. Preto je potrebné mať zdieľateľov. A tak sa potvrdzuje veta veľkého manipulátora verejnej mienky, majstra propagandy, Goebbelsa: Stokrát opakovaná lož sa stane pravdou. A nezabúdajme, že majitelia sociálnych sieti vám ponúkajú také stránky, ktoré navštevujete a potom vás presvedčia, že „všetci tak myslia“.

Prijímateľ informácie by nemal byť len pasívny činiteľ, ale predovšetkým od neho záleží, čo urobí so získanou informáciou.

Vedel to aj Ježiš. Keď rozpráva podobenstvo o rozsievačovi, tak v ňom jasne ukazuje, že naozaj záleží od poslucháča, čo urobí s počutým Božím slovom.

Preto dnešné podobenstvo by sa nemalo volať Podobenstvo o rozsievačovi, ale „Podobenstvo o pôde“. Božie slovo je to isté, ale pôda je iná! 

Postoje poslucháčov dáva Ježiš do štyroch obrazoch, ktoré zároveň aj vysvetľuje. Sú nimi: kraj cesty - nechápavosť; skalnatá pôda - nestálosť, tŕnie- starosti a bohatstvo; a dobrá zem - vypočutie slova a pochopenie. 

Poďme postupne:

- kraj cesty - nechápavosť

Je teda zrejmé, že ak chceme užitočne prijať Božie slovo, musíme sa ľudský formovať a skvalitňovať svoje schopnosti. Ak je niekto nechápavý, tak to znamená, že jeho vývoj nebol harmonický, chýba mu vzdelanie. Preto sa hovorí o „čítaní s porozumením“.

Ak to prenesieme na náboženskú rovinu, tak je to obraz človeka, ktorý nedostal kvalitnú a systematickú náboženskú výchovu. A ak sa v dospelosti nesnaží, aby si ju doplnil, tak je potom pochopiteľné, že ak niečo z úst Krista a Cirkvi počuje, tak tomu nerozumie. Pápež Pius XII. povedal: Najväčším nepriateľom Cirkvi sú nevzdelaní kresťania.

- skalnatá pôda; nestálosť

Nestálosť je spôsobená slabými vôľovými vlastnosťami.

Prejavuje sa u ľudí, ktorí nič nedokážu robiť zodpovedne a dotiahnuť činnosť do konca. Veľa chcú, ale málo dokážu. Rýchlo vzbĺknu a rýchlo zhasnú. Ak prídu ťažkosti, nedokážu ich premôcť. Tak sa správajú aj k Božiemu slovu. Chcú, aby v nich rýchlo a bezbolestne účinkovalo. Ak sa tak nestane, tak ho odmietnu.

- tŕnie; starosti a bohatstvo

Starosti a bohatstvo charakterizujú ľudí, ktorým chýba vnútorný pokoj a duchovným hodnotám nepripisujú veľký zmysel. Sú tak „zamilovaní” do svojich problémov a peňazí, že Božie slovo nemá šancu v nich pôsobiť.

Veľmi sa zanedbáva askéza, práca na sebe. Môže to byť aj utrpenie. V rehabilitačnom ústave Kováčovej v podvečer usedavý plač pani, ktorá je nešťastná z choroby. Príde k nej pani na vozíku a „zvozí“ ju, že keby ona mala takú chorobu tak tancuje od radosti. Plačúca hneď prestala. Druhé čítanie: myslím, že utrpenia tohoto času nie sú hodny porovnávania s budúcou slávou, ktorá sa na nás má zjaviť. Ďakujme za to, čo máme! 

- dobrá zem; vypočutie slova a pochopenie.

Kto sa v živote snaží skvalitňovať svoju osobnosť, ovládať svoje slabosti, víťaziť nad svojimi chybami, duchovne na sebe pracovať, ten je pripravený, aby Božie slovo vypočul a pochopil. 

Dar Božieho slova

V Amerike, v New Jersey zomrela bohatá žena, ktorá svojmu synovcovi zanechala v testamente starú rodinnú Bibliu. Synovec, nemilo prekvapený takýmto dedičstvom, odložil Bibliu, aby mu nezavadzala. Nikdy ju neotvoril. Až po rokoch, keď začal baliť rozličné veci, aby ich odovzdal synovi, znova sa mu dostala do rúk stará Biblia. Prvýkrát ju otvoril a na veľké prekvapenie našiel hneď na prvej strane 20 dolárovú bankovku. A tak začal obracať strany ďalej a na každej našiel takú istú bankovku. Napokon napočítal niekoľko tisíc dolárov. Aj takto kuriózne môže Biblia niekoho obohatiť. Nám však Božie slovo napísané vo Sv. Písme dáva ešte viac. Každá strana je listom, ktorý Boh napísal nám ľuďom, aby sme boli šťastní.

Ak niečo počúvame, pozeráme a nebaví nás to, môžeme to vypnúť. Ak nás prestali zaujímať články v novinách, tak ich nebudeme kupovať. Ak nám ide reklama na nervy, tak jej neuveríme. Záleží to len od nás. A od nás záleží, ako budeme počúvať a prijímať Božie slovo. Ak odmietnem počúvať a pozerať balast, tak nám to môže aj pomôcť. Ak odmietneme Božie slovo, tak nám to len a len uškodí.

Turzovka - vigília 15.7.2023, Turkov, 16.7.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1360-15-nedela-v-cezrocnom-obdobi-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1358-15-nedela-v-cezrocnom-obdobi-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2615-15-nedela-v-cezrocnom-obdobi-20