Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zach 9,9-10, Rím 8,9.11-13, Mt 11,25-30

V tom čase Ježiš povedal:

„Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým.

Áno, Otče, tebe sa tak páčilo.

Rozhodujúci faktor

Ľudia z podnikateľských kruhov veľmi radi rozprávajú o „rozhodujúcich faktoroch". Tým rozhodujúcim faktorom je či získavajú, alebo strácajú peniaze!

Čo je rozhodujúcim činiteľom plnosti života? Asi urobiť krok späť k jednoduchosti.

Ak pri rozhodujúcich faktoroch v podnikaní je veľa a často je to náročné, tu to nie je až také zložité. Veď Pán Ježiš zvelebuje Boha, že podstatu jeho učenia pochopili malé deti, pritom tí, ktorých svet pokladal za vzdelaných a rozumných, ho nepochopili.

Samozrejme, Ježiš nie je proti múdrosti a rozumu, ale proti pýche a namyslenému mudrovaniu, ktoré je najčastejšie obyčajnou zbytočnosťou. Pýcha zatvára človeku cestu k pravde. Človek môže byť akokoľvek múdry, ale ak nemá jednoduchosť a nevinnosť detského srdca, zatvára sa pred pravdou a nakoniec môže byť na tom horšie ako jednoduchý človek bez vzdelania, ktorý je úprimný, ponížený a otvorený pre pravdu.

Aké zmýšľanie si máme osvojiť, akú filozofiu života máme realizovať a aké srdce máme mať, nám ukazuje Ježišovo Srdce, ktoré je tiché a pokorné.

Preto volá: „Učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu.“

 Hlásnik – Brezno (ŽI)

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1330-14-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2