Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mal 3,19-20a, 2 Sol 3,7-12 , Lk 21,5-19

Náš maxištran (tak volám veľkých miništrantov), Miroslav Baranek, vyštudoval archívnictvo a venuje sa aj histórii nášho mesta.

Na miestnej televízii a internete zverejňuje históriu mesta pod názvom: TURZOVKA PREMENY V ČASE. Má to dobrú sledovanosť. Zaujíma nás minulosť našich predkov, mesta v ktorom žijeme. A je to pre nás poučné. Nie nadarmo sa hovorí. Historia magistra vitae.

Pristavme sa pri našom kostole. S jeho výstavbou začali v roku 1757, dokončili ho v roku 1759. Viete si predstaviť čo znamenal vtedy pre farníkov. Keď ho pred 263 rokmi videli čo len zvonka a naviac do neho vošli, bol to pre nich kultúrny šok. Veď prichádzali zo začmudených učupených dreveníc a naraz niečo také!

Z tohto pohľadu vieme pochopiť Galilejčanov, ktorí prišli do Jeruzalema a videli chrám a boli ohromení jeho veľkoleposťou. Neprekvapuje nás, že hovorili o ňom, aký je vyzdobený krásnymi kameňmi a pamätnými darmi. Nadšenie učeníkov a ich poznámka, dala Ježišovi príležitosť k tvrdému a nečakanému oznámeniu. Muselo ich ešte viac šokovať, keď Ježiš povedal: „Prídu dni, keď z toho, čo vidíte, nezostane kameň na kameni; všetko bude zborené.“

Je samozrejme, že sa ho opýtali: „Učiteľ, kedy to bude a aké bude znamenie, keď sa to začne diať?“ A tak sme sa dostali z minulosti do budúcnosti. A to zaujíma aj nás. Málo čo je tak atraktívne ako budúcnosť, osud, koniec sveta. Čítajú sa horoskopy a predpovedanie, veštenie je biznis, venujú sa tomu kanály TV.

Poslucháči (teda aj my) očakávajú od Ježiša odpovede, ale on nedáva odpovede. On sám je odpoveďou. Nedáva odpovede na naše „krátkozraké“ (alebo banálne) otázky, lebo on sám je odpoveďou na tie najpodstatnejšie otázky, ktoré v sebe nesie každé ľudské srdce.

Kristus je odpoveďou na otázku o pôvode a príčine: „Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo“ (Jn 1,3).

Je odpoveďou na otázku o cieli: Všetko je stvorené skrze neho a pre neho“ (Kol 1,16).

Je odpoveďou na otázku o spôsobe, ako cieľ dosiahnuť: „Učte sa odo mňa“ (Mt 11,29). „Ja som cesta, pravda a život“ (Jn 14,6).

Pýtať sa ho „kedy“ a „aké bude znamenie“ je takisto hlúpe ako keby sa človek chorý na rakovinu pýtal svetového odborníka na rakovinu, koľko je hodín a aké nosí číslo topánok. On je tu na niečo iné!

Ježiš neprišiel preto, aby nám dával predpovede na nepodstatné veci, ale na to, aby nás pripravil na budúcnosť. Preto sa nepýtajme? „Učiteľ, kedy to bude a aké bude znamenie, keď sa to začne diať?“ Pýtajme sa seba, či sme znamením, odpoveďou na otázky iných. „Som ja pre druhých znamením?“ Akým znamením? Že je tu Božie kráľovstvo, že je tu už večnosť!

Naše svedectvo môže naraziť na odpor. Prípadné nepohodlie, prenasledovanie, protivníci, protirečenia... môžu slúžiť ako indikátor, či moje svedectvo za niečo stojí a či je moje znamenie čitateľné.

Pán Ježiš popri hrozivom proroctve o zničení jeruzalemského chrámu, vojnách a katastrofách, hovorí o iných ťažkostiach, ktorým musia jeho učeníci, teda aj my, čeliť. Aby sme sa nedali sa zviesť a v strachu nenaleteli falošným ohlasovateľom konca sveta.

Proroctvo o páde chrámu a rozličných kataklizmách obsahuje v sebe ešte jedno proroctvo – proroctvo o prenasledovaní učeníkov, v ktorom sa ukáže moc Ježišovho mena. Prenasledovanie učeníkov postaví chrám Ježišovmu menu, zjaví múdrosť, ktorej nebudú môcť protivníci odolať ani protirečiť. Ježiš tu prorokuje o novom chráme, ktorým je jeho Cirkev: učeníci a generácie po nich, ktorí sa cez moc jeho mena – Ducha Svätého – stanú živým chrámom na Otcovu slávu.

Budú Kristovým tajomným telom, ktoré on sám očisťuje, buduje, chráni a ktorému dáva život. Budú jeho milovanou nevestou, ktorá nesie meno milovaného ženícha. Tento nový chrám – nevesta je viac ako krásnymi kameňmi a pamätnými darmi vyzdobený jeruzalemský chrám. Táto Ježišova nevesta má na rozdiel od jeruzalemského chrámu budúcnosť. A je oveľa viac vyzdobená.

Všetky Ježišove proroctvá sa naplnili. O páde jeruzalemského chrámu máme archeologické i písomné dôkazy. Večnej a živej Kristovej nevesty - Cirkvi sa môžeme dotknúť a v nej chváliť Ženíchovo meno. Radosť nevesty zo Ženícha je väčšia než prenasledovanie kvôli Ženíchovmu menu. Vzorový príbeh Panny Márie, jej bolestí pre Ježišovo meno i jej oslávenia, je v tomto veľmi poučný a povzbudivý pre nás všetkých.

 Turzovka vigília, Dlhá, 13.11.2022

 Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/997-33-nedela-v-cezrocnom-obdobi-deti-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/996-33-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2363-33-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19