Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 6, 3-11, Lk 24, 1-12

Strach, blúznenie, nevera, čudovanie.

To sú silné pocity, ktoré sprevádzajú dej dnešného evanjelia a vlastne aj celý veľkonočný príbeh.

Sprevádzajú aj dnešného človeka, ba celé ľudstvo.

Strach žien pri hrobe ( Žien sa zmocnil strach a sklonili tvár k zemi...)

– Zažívali sme ho vo veľkom v ostatných dvoch rokoch. Bol to strach z ochorenia a smrti, ktorý má každý človek v hĺbke srdca. Teraz bol demaskovaný médiami a nutnými opatreniami. Tento strach sa znásobil vojnou na Ukrajine.

Blúznenie žien (Apoštolom sa zdali slová o zmŕtvychvstaní ako blúznenie)

–To si mysleli mnohí o tom, keď sa hovorilo o Covide ako nebezpečnom víruse. Mnohí to nazvali chripôčka (mali strach priznať si nebezpečenstvo) a už nie sú medzi nami. Blúznenie – hovorili mnohí, keď sa hovorilo, že Rusko napadne Ukrajinu. A stalo sa.

Nevera (Apoštoli ženám neverili)

– Neverili sme odborníkom, neveríme, že na Ukrajine je „masaker“ (- ako povedal pápež František).

Čudovanie (Apoštoli sa vrátili domov a čudovali sa, čo sa stalo)

– Čudujeme sa čo sa to stalo vo svete a čo sa deje. Strach preklenujeme agresiou. Mnohé veci považujeme za blúznenie, nechce sa nám pomáhať a preto hovoríme, že postihnutí si za to môžu sami...

A tak máme strach (maskovaný i otvorený), myslíme si, že iní blúznia a pritom sme to často my, neveríme ani Bohu ani ľuďom a potom sa čudujeme, že je tak zlé vo svete, v našom prostredí i srdci.

Pritom Pán skutočne vstal z mŕtvych. Zmŕtvychvstalý kráča dejinami. On je aj v pandémii, i vo vojne. Trpí s najúbohejšími, trpí aj v znásilňovanom dieťati..., trpí pre prekrúcanie pravdy, lebo on je Pravda!

Riešenie?

Jeden môj kolega, profesor mi poslal toto prianie:

Prajem Ti, aby si sa vždy dokázal opierať o najistejšiu istotu, ktorá jasne zažiarila na veľkonočné ráno, ktorá nikdy nepadla, ani nepadne, ktorá nikdy nesklamala, ani nikdy nesklame, ktorá nikdy nezlyhala ani nezlyhá, ktorá pevne stojí aj keď padnú všetky ľudské istoty – O ZMŔTVYCHVSTALÉHO KRISTA.

To aj ja prajem Vám.

Turzovka, 16.4.2022

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/173-meditacia-na-bielu-sobotu

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/172-velkonocna-vigilia-2

https://www.faraturzovka.sk/liturgia/velka-noc/701-biela-sobota

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2114-velkonocna-vigilia-19