Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 1,20-22.24-28 (Sir 3, 3-7. 14-16), 1 Jn 3,1-2.21-24 (Kol 3, 12-21), Lk 2,41-52 

Aristoteles povedal slávnu a pravdivú vetu: Človek je tvor spoločenský (Homo zoon politikon).

Povieme, nič svetoborné, veď je to samozrejmé. V literatúre sa však objavujú aj iné názory ako je Robinson, Tarzan... Realita opustených je iná. Piráti za trest ponechaný na pustom ostrove „ščudovateli“, ak nezošaleli, ľudia vychovaní zvieratami je sci-fi...

Človek potrebuje spoločenstvo. Osamotené malé dieťa plače, samo nevyžije. Distančné vyučovanie vraj spôsobuje pre detí stres, potrebujú kolektív. Dospelí – zvlášť starí nariekajú sami, začnú rozprávať sami so sebou.

Prečo? Boh žije v Najsvätejšej Trojici, je Bohom spoločenstva a my sme stvorení Bohom na jeho obraz. Človek nemôže byť nespoločenský!

Keď prišiel Boh na svet tak chcel žiť v rodine. Neprišiel v blesku a oslnivom svetle, nebol vytvorený z morskej peny a kryštálu. Aj keď prišiel na svet bez prispenia muža, adoptoval si otca. Stále vytváral spoločenstvo a založil väčšiu rodinu - Cirkev.

Dnes sme počuli: Ježišovi rodičia chodievali každý rok do Jeruzalema na veľkonočné sviatky. Keď ho strateného našli v chráme medzi učiteľmi, stŕpli od údivu a Matka mu povedala: „Syn môj, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec i ja sme ťa s bolesťou hľadali!“ Ježiš žil v rodine, dal nám príklad rodinného života. Evanjelista konštatuje: Potom sa s nimi vrátil do Nazareta a bol im poslušný.

Rodina je nenahraditeľná. Prekvapuje vás ešte prečo je Cirkev tak za nerozlučiteľnosť manželstva a proti tzv. partnerským manželstvám?

Rodinu potrebujú deti a potrebujú ju aj dospelí – samotní manželia.

Príklad negáciou:

Za pôsobenia v Banskej Bystrici som mal možnosť spoznať dvoch šikovných pánov v produktívnom veku. Jeden bol Ing., CSc. V konkurze na správu lesov skončil na druhom mieste. Po nejakom čase som ho zbadal na námestí a nechcel som veriť vlastným očiam. Bol síce v módnom obleku a s kravatou, ale oblek bol pokrčený, on neupravený, dokonca inkontinentný. Pýtam sa ho, čo sa mu stalo. On: Žena sa so mnou rozviedla. Ako „s kopiráku“ podobne dopadol aj právnik (JUDr.). Po rozvode - úplne trosky.

Deti?

V Brezne som navštevoval veľký detský domov. Po revolúcii som tam deti krstil, pripravoval k sviatostiam. Bola to pre mňa škola potreby rodiny. A keďže máme podobné zariadenie vo farnosti, nebudem rozvádzať, mnohí máte vlastne skúsenosti. 

Čo môžeme – skôr máme robiť pre rodinu? V prvom rade by to mala byť vďačnosť za vlastnú rodinu – vďačnosť za svojich rodičov. Dávame tým príklad aj svojim deťom. Nezabúdajme na „najvyššie poschodie“ – ďakovať Bohu.

Chráňme si svoje rodiny. Strážme si ju a bojme za jednotu a pokoj v nich. Nenaleťme na trendy!

Slávili sme výročie SRO a TV. V dokumentárnych reláciách sa vracali sa k rôznym žánrom. Pripomenuli seriály a najmä Nemocnicu na okraji mesta. Pamätám si z neho jednu scénku. Už vtedy bolo módne mať dieťa aj mimo rodiny. Scenárista Dietl tam pekne vykreslil lekárku, ktorá bola šťastná, že má dieťa. V jednej scénke sa však po skúsenosti vyjadrila: Dieťa potrebuje aj otca. Každý pedagóg to potvrdí. Aj keď nevychádzajú najlepšie pre dieťa je šťastím, že má oboch rodičov. Zbadal som to pri vyučovaní náboženstva.

Ako je to s obrazom rodiny v dnešných médiách? Nejdete nejaké dielo podporujúce rodinu? Nenaleťte! Nutná je aj dobrá príprava na manželstvo. Preto nie je vôbec zbytočné 6. Božie prikázanie. Niektorí mladí si myslia – veď my sa máme radí a zoberieme sa. Nakoniec ostanú iba pri voľnom zväzku. Nezabúdajme na potrebu duchovného poznávania sa. Je treba zblížiť duše a až potom tela.

A čo najnovší veľmi nebezpečný trend?! Zvyk, žiť len tak bez záväzku. Viete si predstaviť aké stresujúce je to pre dieťa? Nemá žiadne zakotvenie, istotu.

Sme tvor spoločenský, potrebujeme rodinu a potrebujeme veľkú rodinu Cirkev. Šťastní sú tí, čo túto rodinu majú a v nej žijú.

Svätá rodina, nech nám je vzorom!

Turzovka, 26.12.2021

Pozrite tiež nasledujúce karty:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/97-svata-rodina

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/652-nedela-svatej-rodiny-deti

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2416-svaetej-rodiny-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1549-svatej-rodiny-2017

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1977-svaetej-rodiny-18