Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 35,4-7a, Jak 2,1-5, Mk 7,31-37

Keď som pred mnohými rokmi čítal o očnom nerve (teraz ho volajú zrakový nerv) bal som sa strmo pohnúť hlavou, lebo je veľmi jemný, bal som sa, že ho poruším.

V oku máme asi 7 miliónov čapíkov. Sústreďujú sa najmä v strednej oblasti sietnice, v takzvanej žltej škvrne. Majú dôležitú úlohu pri vnímaní farebného svetla. Tyčiniek je asi 120 miliónov a uplatňujú sa predovšetkým pri videní za slabého svetla, za šera. V mozgu sú signály z týchto buniek prenášané cez asi 800 tisíc nervových vlákien zrakového nervu, ktorý má priemer len okolo 1,5 mm. Úžasné dielo Stvoriteľa!

O ľudskom tele môžeme povedať, že je to najdokonalejší organizmus na tejto planéte. Vedci a lekári už tisíce rokov skúmajú ľudské telo a stále v ňom objavujú nové zákonitosti a krásu. Predsa však, ani ľudské telo nie je organizmus absolútne dokonalý. Následkom prvotného hriechu podlieha často rôznym narušeniam, ktoré nazývame choroby. Medzi nepríjemné choroby patria onemocnenia zmyslov. Určite nikto z nás nezávidí niekomu, keď je nemý alebo hluchý, alebo má narušené zmysly.

Takéhoto človeka priviedli aj k Ježišovi. On mu vracia naspäť aj sluch aj reč. Počuli sme: Potom pozdvihol oči k nebu, vzdychol a povedal mu: „Effeta,“ čo znamená: „Otvor sa!“ V tej chvíli sa mu otvorili uši a rozviazal spútaný jazyk a správne rozprával.

Uvedomujeme si, že Ježiš urobil dvojitý zázrak. Hluchonemému uzdravil nielen sluch, ale umožnil mu aj „správne rozprávať“. Keby sa totiž dospelému človekovi uzdravil sluch, ťažko sa už naučí dobre rozprávať.

Určite si vieme predstaviť radosť tohto človeka. Mohol znova rozprávať so svojou rodinou, so svojimi priateľmi. Mohol sa plnohodnotne zapojiť do spoločnosti, v synagóge sa modliť a počúvať hlasy ľudí a prírody. Jeho život sa stal určite krajším.

Čo sa však ešte v jeho živote zmenilo? Pribudla mu jedná neľahká povinnosť: byť zodpovedný zo to, čo počúva a čo hovorí.

Keď sa s ním Ježiš stretol, mohol uvažovať aj ináč. Mohol si povedať: nevyliečim ho. Keď bude hluchý a nemý, aspoň narobí menej zla. Ježiš tak neuvažuje. Bolo by to proti logike Božieho plánu s človekom. V Božích očiach majú hodnotu slobodné prejavy človeka a nie mlčanlivosť z donútenia. Boh chce, aby bol človek v plnej miere zodpovedný za to, čo vchádza do jeho uší a vychádza z jeho úst.

A túto zodpovednosť chce Boh aj od každého, kto číta tieto riadky.

Človek si musí všeličo v živote vypočuť. Slová príjemné aj nepríjemné. Slová pôsobiace radosť, ale aj bolesť. Slová upokojujúce, ale aj znervózňujúce. Slová slušné, ale aj vulgárne. Veľká zmes slov sa dostáva počas života do našich uší. Niekedy by sme chceli pred slovami utiecť, inokedy ich radi počúvame.

Naučme sa mať v živote niektoré zásady:

Nemusíme všetko počúvať.

Vážme si slová, ktoré pomáhajú urobiť náš život lepším – povzbudzujú nás.

Nie sme povinní a nemáme počúvať neslušné slová.

Ak ich však musíme počúvať, nemáme to hriech, ak nemôžeme odísť.

Nevyhľadávajme zbytočne také debaty, kde sa ohovára a osočuje.

Nepripájajme sa k tým, ktorí hanobia Cirkev.

Keď sledujem mládež na ihrisku, teším sa – rád si zašportujem. Niekedy mi príde na myseľ Igor – miništroval mi v Detve. Prišiel smutný. Pýtam sa ho čo je s nim. On: Bol som na lekárskej prehliadke na začiatku sezóny a lekár mi našiel šelest na srdci. Nebudem môcť trénovať a hrať hokej.

Práve som odbehol 25-ku, kdečo športoval, pripravoval som sa na maratón. Uvedomil som si aký dar je zdravie. Keď počúvam našu mládež pri športe hrešiť, tak mi toto napadne a je mi z toho smutno! Akí sme nevďační – a nielen športovci.

 Pozor, nejde iba o neslušné slová! Dnešná doba je charakteristická záplavou názorov. Ľudia veľa rozprávajú, na všetko majú svoj názor. Zdá sa, že čím je človek menej vzdelaný, tým viacej „mudruje.” Máme „expertov” v politických, náboženských a teraz najmä expertov na pandémiu. Na všetko majú svoj názor aj keď často nie je vybudovaný na pravdivých poznatkoch.

Múdry človek má pokoru pred svojím slovom. Radšej rozmýšľa a menej hovorí. Vie, že veľa vecí nie je takých jednoduchých, ako sa zdajú. A ak už niečo povie, tak to má svoju hodnotu, logiku a silu.

Starí Gréci mali príslovie: Keby mlčal, bol by filozofom. Mlčanliví a rozvážni ľudia pôsobia viac múdro a upokojujúco ako tárajkovia, ktorí si neuvedomujú svoju neschopnosť. Slová sú prejavom nášho vnútorného života. Ak ich vypovieme, už sme o sebe niečo prezradili. Preto je dôležité rozmýšľať nad tým, čo chceme povedať.

Chvíle večerného spytovania svedomia, ako aj pred spoveďou, nám umožňujú, aby sme rozmýšľali nad tým, čo sme v priebehu dňa, od poslednej spovede povedali. Či sme svojím slovom niekomu spôsobili bolesť alebo smútok alebo spoločenské zosmiešnenie. Či naše slovo nebolo zbraňou, ktorou sme iných ranili, alebo úplne zničili.

Reč a sluch sú cenné zmysly v našom tele. Vážme si to, že môžeme počúvať a rozprávať. Používajme to pre dobro svoje a dobro tých, s ktorými žijeme

Turkov, 5.9.2021

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1853-23-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18