Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 3,9-15, 2 Kor 4,13-5,1, Mk 3,20-35

Snúbenci, ktorí uzatvárajú manželstvo, sa cítia často ako Adam a Eva v raji.

Myslia si, že im patrí svet ako Adamovi a Eve raj a ak sa aj objavia nejaké skúšky, nebude problém ich zvládnuť. To si mysleli aj Adam a Eva, keď im Boh zakázal jesť z jedného stromu. Čo tam po jednom strome. Bolo tam veľa iných pekných stromov.

Dnes sme však čítali správu, keď rajská idylka skončila. V živote Adama a Evy vypukla katastrofa. Čo sa vlastne stalo?

Autor tohto biblického opisu pomocou rôznych obrazov sa snaží vysvetliť, prečo je na svete zlo a prečo sa dokáže zmocniť a ovplyvniť ľudí, ktorí sú presvedčení, že oni zlo porazia.

V prvej etape diabol ponúka absolútne poznanie. Chce to len maličkosť, neveriť Bohu. Práve naopak: „budete ako Boh.”

V druhej etape nasleduje presvedčenie aspoň jedného z dvojice. Eva sa nechala presvedčiť. Prvá si zobrala zo stromu.

Nasleduje ponuka manželovi. Adam sa nechal ovplyvniť. Však prečo by mu chcela Eva niečo zlé?

Potiaľto je to to vyzerá všetko v poriadku. Prichádza však šok. Biblický autor to vyjadruje slovami: „spoznali, že sú nahí.” V preklade to znamená, že spoznali, že sa dali oklamať. Ocitli sa oklamaní – v plnej nahote!

Nasleduje zúfalá snaha ešte potlačiť výčitky svedomia. Skryjú sa pred Bohom. Keď ich však Boh volá, začínajú sa vyhovárať, že sa ho hanbia. Začnú Boha klamať. Keď ich následne Boh usvedčuje z neposlušnosti, odpovedajú tým, že sa začnú vyhovárať. Adam to zvalí na Evu, že ona ho naviedla. Eva to zvalí na hada, že ju naviedol. Nepriznajú vlastné zlyhanie, ale vyhovárajú sa. Už je však neskoro.

Tento biblický opis ešte aj dnes vysvetľuje príčiny, prečo niektoré manželstvá a rodiny žijú zle.

Aj keď snúbenci prijímajú sviatosť manželstva, nie všetci prichádzajú pred oltár s pevnou vierou Boha. Už pred oltárom s Bohom nepočítajú. Myslia si, že ako im je dobre v tej chvíli, tak im bude dobre celý život. A predovšetkým, že na všetko si postačia sami. Netreba sa modliť. Netreba chodiť do kostola. Načo to, veď oni sa majú radi.

A tak diabol sa môže tešiť, že získal ďalší manželský pár. Možno sa im aj začne dariť. Príde však chvíľa, keď im našepká: mohli by ste dosiahnuť ešte viac. Prečo by ste mali žiť skromne. Či si aj vy nemôžete dovoliť to, čo majú iní? A ponúkne im nejaké „jablko.” To jablko je napríklad nejaký luxusný tovar, alebo drahé auto, alebo drahé bytové zariadenie. A žena povie: to musíme mať. A ak muž zapochybuje, presvedčí ho, že jeho obavy nie sú na mieste.

Lenže to jablko je niekedy veľmi vysoko. Treba sa k nemu len cez námahu dostať. A tak treba pracovať. Treba pracovať dlho. Treba pracovať ďaleko. Už by aj hádam stačilo. Ale prečo prestať? Deti nepotrebujú otca. Žena nepotrebuje svojho muža. Rodina nemusí byť spolu. Dôležité je mať – nie byť. A keď už sa napokon upokoja, zrazu zistia, že sú „nahí”, oklamaní, nešťastní. Namiesto lásky začne panovať v rodine pýcha a lakomstvo. Namiesto skromnosti bohatstvo. Namiesto pokoja hádky. Namiesto slušných detí nevychovaní divosi. Namiesto milých slov, hádky a hrešenie.

A potom to pokračuje ako v raji. Treba sa začať vyhovárať. Ja som to nechcel, ty si to chcela. Ja som chcela deti vychovávať, ty si nechcel. Ja som ti bola verná, ty si mi bol neverný. A nasleduje smrť rodiny a ak nie smrť, tak doživotné živorenie.

Pýtajte sa teraz sami seba, milí manželia, či vám diabol neponúka nejaké “jablko”, ktoré môže ohroziť váš spoločný život. Či ste už aj také jablko neodtrhli a teraz si neviete rady.

Pozor! Toto neplatí iba pre rodiny, ale aj pre každý vzťah, aj pre každého osobitne!

Ježiš, ktorý vyháňal zlých duchov, chce aj vám pomôcť. Dovoľme mu, aby nám pomohol. Niekedy stačí ľútosť, alebo dobrá sv. spoveď, alebo dobrá modlitba. Predovšetkým však odvaha chcieť svoj život zmeniť.

            Nepridávajme sa teda k Adamovi a Eve a k iným manželstvám, ktoré v svojej naivite a pýche nevybudovali spoločenstvo a rodinu lásky, ale jamu levovu.

Nech o nás platí veta dnešného evanjelia: Ježiš sa rozhliadol po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra, i matka.

Turzovka, Vigília, 5.6.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/296-10-nedela-v-cezrocnom-obdobi-vigilia

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1755-10-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2