Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 7, 6-11, 1 Jn 4, 7-16, Mt 11, 25-30

Pred rokmi bola jedna cestová kancelária Čedok.

Keď bolo veľmi pekne, horský vodcovia zvykli hovoriť, že je Čedokovo gýčové počasie, to je neskutočné krásne.

V jednom komentári k dnešnému evanjeliu som čítal, že tento úryvok je tiež v zmysle vyššie povedaného, takto „gýčový“.. Prečo? Lebo slová, poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním, sú potešujúce a preto často pripomínané. Áno, je to veta, ktorá nás povzbudí, radi by sme boli, aby sa na nás spĺňala. „Krajšie než možno uveriť“. Aj pokračovanie: Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu, je povzbudivé, lebo ponúka odpočinok, aj keď hovorí o potrebe zobrať ťažkosti a vyžaduje nasledovať pokoru.

A toto je vlastne podstata dnešnej slávnosti. V akom zmysle? Je krásne počúvať, že v preťažení a námahách, ktoré sú znakom dnešnej doby, nás sám Boh chce občerstviť a posilniť, môžeme v ňom nájsť odpočinok. Zárukou toho je Ježišove Srdce. Je to vyvrcholenie toho, čo zažíval už Starozákonný ľud. Počuli sme: Mojžiš povedal ľudu: „Ty si ľud zasvätený Pánovi, svojmu Bohu. Teba si Pán, tvoj Boh, vyvolil zo všetkých národov, čo sú na zemi, aby si bol jeho vlastným ľudom. Boh si zobral ľud za svoj.

Zrejmejšie je to po príchode Pána Ježiša. Preto sme mohli počuť od sv. Pavla: A Božia láska k nám sa prejavila v tom, že Boh poslal svojho jednorodeného Syna na svet, aby sme skrze neho mali život. Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy.

Tieto texty podopierajú to, čo nám chcel Pán Ježiš, Syn Boží chcel zjaviť. Je s nami, chce byť našou posilou, istotou... Vidíme, že „Boh má srdce“. Dnešný deň nám ponúka krásne pohľady na život.

Vincent de Paul, žil v čase, keď sa rozmáhal jansenizmus. Prišla za nim jedná pani, ktorá prestala chodiť na sv. prijímanie. Bola nervózna a nemohla nájsť pokoj. Vincent jej odporúčal stretnutie s Ježišom v Eucharistii aspoň každú nedeľu. Častejšie to nebolo vtedy možné. Úplne sa zmenila.

A o tomto je celý sviatok Božského Srdca a duchovné hnutie okolo neho.

Turkov, 19.6.2020