Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Viera nemôže byť iba teóriou.

Vplyv pohľadu viery na naše zdravie – i psychické.

Viera nám umožňuje zmeniť postoje.

Viera nám pomôže zvládnuť život.

Aj v tomto čase, keď máme sťažený prístup k sv. omši uvažujme o tomto dare. Možno práve teraz si môžeme viac uvedomiť jej nesmiernu hodnotu.

Zdokonalenie viery nasledovaním Krista

Nasledovanie Krista

Povolanie k nasledovaniu Krista je niečo len a len kresťanské - inde to nikde nenájdete. Nikoho nenapadne, že by mal nasledovať osobne život hoc Mohameda, Napoleona, nebo nejakého velikána dejín. Zaoberáme sa ich dielom, ale nie ich osobou, nie súkromným životom ako vzorom, ktorý by sme mali v našom živote nasledovať. Ježiš je stelesnením svojho učenia. Čo učil, to tiež konal. Ježiš nežiada od svojich vyznávačoch, aby uctievali jeho mŕtvolu v nejakom mauzóleu, ale žiada, aby sme nasledovali jeho konanie, žili v duchu jeho života.

Ale aj dnes ľudia nasledujú svoje vzory

Áno, je to však skôr kopírovanie. Vidíme, že ak si niekto dal roztrhané nohavice – stalo sa to priam epidémiou. Čo povedať o tetovaní? Zaujímavé, že sa to deje v túžbe po slobode, osobitosti. Ak bol kedysi napríklad jarmok Radvanský jarmok, tak ste tam mohli vidieť pestrosť krojov. Každá dedinka ho mala svojský. Teraz vymyslí niečo nejaký módny dom a má to celý svet. Je to svojráz a osobitosť? Skôr stádovitosť!

Nasledovanie nie je len napodobňovanie

Nasledovaniu Krista, to nie je bezmyšlienkovité kopírovanie, napodobovanie jeho života. Kolovali kedysi (možno aj dnes) fotky, že mládenci si nechali bradu a štylizovali sa do pozície Krista. Dokonca ich ponúkali ako pozdravy k Veľkej noci.

Čo je nasledovanie Krista?

Znamená to uskutočňovať jeho zásady, životný štýl v našom vlastnom živote. Na tom teda záleží: Nakoľko sme kresťania, nakoľko sa denne snažíme usporiadať svoj život podľa zásad Ježiša Krista v jeho duchu, nakoľko svojou osobou zobrazujeme Krista iným. Kresťanstvo nie je nejakou vedeckou teóriou, je to konkrétne živé nasledovaniu príkladu Ježiša Krista.

Kam nás Kristus vedie? A kam nás chce viesť toto nasledovanie Krista?

Snáď k konaniu nejakých zvláštností, - aby sme sa obliekali inač, než ostatní, aby sme nosili bradu, aby sme bývali v inej zemi? Kresťan sa nelíši od ostatných ničím iným, než tým, že je láskavý. Žije rovnako ako ostatní, až na to, že nikomu neublíži, ale keď môže pomôže; že sa radšej smeje, než mračí; že má viac dôvery než strachu; že je pokojnejší a radostnejší, než tí okolo neho.

To je veľmi náročná úloha

Samozrejme. Kresťanom nie je nikto podľa mena, ale podľa spôsobu života. Keď taký nie je, keď to tak nerobí, tak to asi poriadny kresťan nie je, len to svetu i sebe predstiera.

Kde k tomu nabrať silu?

Životný štýl podľa Krista nie je vôbec jednoduchý. No, len skúste odpúšťať, nedať sa znechutiť, nedať sa strhnúť k posudzovanie ľudí okolo (ohováranie), celého sveta. Skúste povzbudzovať, byť optimistický, nebyť nevrlý!

Ako nám v tom pomáha sv. omša?

A došli sme k receptu svätých. A základ svätosti je bohatstvo sv. omše. V bohoslužbe slova (koľko sme o nej hovorili!) sa môžeme poučiť, povzbudiť.

V bohoslužbe obety (tiež sme o nej veľa hovorili) môžeme vidieť toho, ktorý sa pre nás stal tým posledným, služobníkom všetkých, ktorý nás chce sýtiť svojim slovom a telom (Eucharistiou) len preto, aby sme zvládali život. Aby sme Ježiša dokázali nasledovať.

Nabudúce:

Zdokonalenie:

- modlitby