Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Množstvo chorôb má psychosomatické príčiny

Prejedanie sa nenapomáha duchovnosti

Obžerstvo vedie k spohodlnenia spoločnosti, ktorá sa stáva konzumnou - nemysliacou

Obžerstvo zotročuje a bráni nám nasledovať Krista, žiť celistvý, cnostný, pokojný, vyrovnaný a slobodný život v láske. 

Pradávny učiteľ askézy Kasián hovorí, že potrebujeme očistiť náš život od obžerstva, pretože spôsobuje zrod ďalších sebadeštruktívnych žiadostí.

Dlhé vyšetrovanie a neukončený súdny spor nám pripomenul, ako 2. novembra 2012 pri betonáži druhého poľa mostnej konštrukcie pri výstavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, zlyhala podperná konštrukcia pri obci Kurimany v okrese Levoča. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, ďalší zomrel pri prevoze do nemocnice a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v nemocnici. Ďalších 11 osôb utrpelo zranenia, z toho tri vážne.

Každá stavba musí mať perfektnú statiku, aby nebola sebadeštruktívna.

Obžerstvo: sebadeštrukcia

Obžerstvo potláča u osôb duchovne, emocionálne, mentálne, psychicky i fyzicky sily, aby nemohli plne rozvinúť svoje cnosti a tým vlastne osobnosť. Kto prepadne obžerstvu, nemôže uniknúť zo svojho otroctva a stať sa slobodnými.

Keď nižšie zotročuje korunu tvorstva

Osoba, ktorá upadla do neresti obžerstva (patrí tu aj používanie alkoholu a drog) trpí chorobami spôsobené obezitou. Trápi sa aj psychicky, cíti, že je mimo spoločenského trendu.

Východisko

Jesť a požívať to, čo telo potrebuje pre svoj nerušený chod a čo pomáha udržať bdelú a jasnú myseľ.

Potrebujeme jesť dostatočne na to, aby sme mohli plniť svoje duchovné a svetské povinnosti a neublížili svojmu telu, ktoré je darom od Boha.

A to je o askéze!

Nabudúce: Obžerstvo okráda myseľ o schopnosť čistej a jasnej kontemplácie