Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Zvýšila sa životná úroveň, zmenila sa aj ponuka potravín a silný, až agresívny marketing robí tlak výrobcov na spotrebu.

Prejedáme sa najčastejšie počas sviatkov, rodinných stretnutí, alebo na večierkoch. 

Prejedanie sa najmä v strese, keď sa zvyšuje produkcia kortizolu.

Lekár hovorí: „Keby som ja bol kazateľom, určite by ma viac počúvali ako farárov a mal by som lepšie výsledky. Ukázal by som dôsledky hriechu na zdravie a oni by sa vystríhali promiskuite, viac sa postili a vyhli by sa obžerstvu. Ukázal by som im, že množstvo chorôb má psychosomatické príčiny.“

Poznám pár lekárov-kňazov, ale nebadať, žeby sa im to viac darilo. A vieme, že ani lekári nevedia ovplyvniť svojich pacientov. Zdá sa, že sme nepoučiteľní!

Zbytočná osveta?

Kasián píšuci pre mníchov žijúcich na púšti v 4. storočí po Kristovi vysvetľuje: „Stav, keď je brucho naplnené všemožnými jedlami, dáva možnosť zrodu bezuzdnosti (neviazanosti). Rovnako ani myseľ pridusená ťarchou množstva jedla nenapomáha mysleniu - duchovnu.”

Trochu archaické zdôvodňovanie, ale Kasián píše o stave, ktorý všetci poznáme na vlastnej koži a vlastne analyzuje dosť presne celú spoločnosť „na vrchole civilizácie“.

Ak som to správne pochopil, obžerstvo je základom spohodlnenia človeka a spoločnosti, ktorá sa stáva konzumnou, nemysliacou. A ako som už spomínal, obžerstvo má súvis s lenivosťou.

Prečo sa potrebujeme očistiť od týchto nerestí?

Neresť je vlastnosť, osobnostný návyk, ktorý nám ubližuje, zotročuje nás a bráni nám nasledovať Krista, žiť celistvý, cnostný, pokojný, vyrovnaný, dokonale slobodný život v dokonalej láske.

Kasián dôvodí duchovne a obrazne.

Ak teda chceme byť kompaktné, nie popraskané a deravé nádoby, do ktorých sa môže ako olej vliať Duch Boží, ak túžime byť Kristova nevesta bez poškvrny a hany, ktorá čaká na svojho ženícha, ak chceme žiť v Kristovom svetle a v jednote s ním spolupracovať s Božou milosťou na očistení svojho života, potrebujeme askézu.

Nabudúce: Motivácia k premáhaniu obžerstva