Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Nestriedmosť je i vyberavosť v jedle, vyhľadávanie drahých pokrmov a pochúťok.

Vyberanosť oslabuje vôľu a tým odolnosť znášať ťažkosti života a živí zmyselnosť.

Jedine človek dokáže z prijímania potravy urobiť stolovanie. 

Štvrté pravidlo striedmosti: Dobrovoľné zriekanie sa

Všimnime si abstinentov. Sú nespoločenskí?

V ostatnej úvahe to pustovník riešil tým, že pohár vína, ktorý vypil na slávnosti kvôli spoločenstvu nahradil celodenným pôstom. Ak niekto abstinuje preto, že má problémy s alkoholom, abstinent nie je nespoločenský, ale je nespoločenské, priam drzé, nútiť ho piť a zosmiešňovať. Naopak, sme povinní, mu pomôcť a vyhýbať sa v jeho prítomnosti alkoholu.

Dobrovoľní abstinenti

Ak niekto abstinuje preto, aby ukázal, že sa dá oslavovať aj bez alkoholu, je to nielen v poriadku, ale takéto svedectvo je aj potrebné. Pri stretnutiach poľských kňazov sa neponúka alkohol z toho dôvodu, že Cirkev sa tak zapája do kampane proti alkoholizmu.

Abstinencia ako svedectvo

Som presvedčený, že spomínaný pustovník by nepil, keby v tom spoločenstve bol problém s alkoholom. Abstinencia môže byť aj ako obeta.

Spoločenské ohľady spôsobujú, že veľa ľudí sa stane alkoholikmi.

Jeden môj kolega sa dosť pohybuje v arabskom svete. V začiatkoch, ako býva u nás zvykom, doniesol na večerné posedenie slivovicu. Domáci boli šokovaní. Pýtali sa na dôvod prečo by mali piť? Cítil sa trápne. Faux pas ako hrom! Úplne ináč je to u nás, nevieme si predstaviť pohostenie bez alkoholu. Žiaľ!

Duchovný ideál

Toto štvrté pravidlo má vzťah k duchovnému ideálu. Každý človek má vydávať svedectvo o sile ducha. Ťažko hovoriť o prednosti duchovných hodnôt, keď podliehame telesným sklonom. Nestriedme jedenie a pitie, ktoré je nedisciplinované a spojené so živočíšnou dravosťou, keď chuť a žalúdok stávajú sa silnejšími než my sami, je ďaleko od duchovnosti.

Nabudúce: Dôvody obžerstva