Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Nik si nechce priznať obžerstvo

Obžerstvo je sofistikované pokušenie

Telo potrebuje pokrm, ale nestriedmosťou si škodíme

Obžerstvo je aktuálne najmä v prosperujúcich krajinách 

Obžerstvo – známe neznáme

Ak sa chceme priznať k obžerstvu a čeliť mu, je potrebné vedieť o čo ide. Už sme si o ňom niečo povedali, pristavme sa ešte pri definícii.

Obžerstvo (latinsky gula) je...

Podstatou tohto hriechu nie je len nezriadené jedenie a mrhanie jedlom, ale v istom zmysle aj širšie poňaté nesprávne oddávanie sa nesexuálnym slastiam. Sex ako významný prvok ľudskej psychiky si „vyslúžil“ samostatný hriech s názvom smilstvo. Pod pojem obžerstva môžeme zaradiť aj drogovú závislosť (vrátane alkoholizmu a fajčenia), a iné.

Keď urážame zvieratá

Koreň slova obžerstvo má spojitosť so zvieratami. Nasycovanie u človeka voláme jedenie, alebo stolovanie. Nasycovanie zvierat sme pomenovali žranie. Dokonca aj pre ne to niekedy znie tvrdo. Napríklad, dávanie potravy pre domácich mazlíčkov nevolajú žranie.

Lenivosť – obžerstvo

K lepšej definícii pomôže aj porovnanie. Mali sme už šestnásť úvah o lenivosti, vieme porovnať. Vidíme protiklady; Lenivosť je nedostatok energie pre činnosť. V prípade obžerstva vidíme veľkú aktivitu pre uspokojovanie požiadaviek tela. Až natoľko, že pre obžerstvo stráca človek zdravie, lebo podľahne požiadavkám tela a ničí sa. Tieto dve neresti sa tiež navzájom prelínajú, až podporujú. Leňoch si rád kdečo dopraje.

Obžerstvo vedie k lenivosti

Nemusíme tu nič dokazovať. Ak sa na obed prejeme nechce sa nám pracovať, myseľ je otupená, tak si radi sadneme, túlame sa po sociálnych sieťach, alebo driememe.

Nabudúce: Odtiene obžerstva