Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Veľkým darom je výchova človeka od detstva.

Nie každý mal dobrú asketickú výchovu – je potrebná sebavýchova.

Sebaovládaním sa človek stáva osobnosťou.

O Siedmich hlavných hriechov sme začali uvažovať od konca. Nezaškodí. Lenivosť a obžerstvo sa totiž považujú za najrozšírenejšie hriechy tejto civilizácie. Samozrejme sú väčšie hriechy, ale lenivosť a obžerstvo berieme za samozrejmosť a bez hanby sa k ním (nepriamo) priznávame.

Obžerstvo

Je to veľmi pejoratívne slovo. Takmer sa nepoužíva. V Slovníku slovenského jazyka ho opisujeme: Nestriedme jedenie a pitie, nestriedmosť. A miesto, prežral som sa, povieme – prejedol som sa, nedodržal som diétu, presýtil som sa a podobne.

Billy Graham

Billy Graham (+ 21. februára 2018 vo veku 99 rokov) bol jednou z najvýznamnejších amerických postáv 20. storočia. Tento baptistický kazateľ pôsobil ako duchovný poradca prezidentov USA od čias Dwighta Eisenhowera (1953-1961) až po Baracka Obamu. Aj on ho navštívil v jeho dome v Montreale a spolu sa súkromne pomodlili. Kázal aj na Slovensku.

Billy Graham a Sedem smrteľných hriechov

V knihe Sedem smrteľných hriechov tvrdo píše, že Rimania si kopali hrob svojimi zubami, zabíjali samých seba nemravnou rozkošou a balzamovali sa alkoholom. Pri svojich nákladných a dlhých hostinách bolo vo zvyku vyvrátiť obsah žalúdka a pokračovať v prejedaní sa. Prepchali svoje telá a vyhladovali svoje duše. Rád citoval: „Tí, čo žijú v rozkošiach, sú zaživa mŕtvi“ 1 Tim 5, 6.

Nabudúce: Diagnostika obžerstva