Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Zachovávaj poriadok, a poriadok zachová teba – pomáha premáhať lenivosť

Európu vybudovala dominikánska spiritualita: Modli sa a pracuj.

Korene premáhania lenivosti siahajú do detstva.

Veľkým darom je výchova človeka od detstva.

Keď chýba výchova

Nie každý človek mal také šťastie. Dnes priniesli média reportáž z aktivít Diecéznej charity v Rožňave, ktorá umožnila pracovať doteraz dlho nezamestnaným. Musia ich učiť chodiť do práce na čas, vydržať pracovať do 16. hodiny, neminúť peniaze v deň výplaty, prísť do roboty nielen vtedy, keď minú peniaze... Robia to, čo rehoľníci učili našich prapredkov.

Sebavýchova

Aj tu platí to známe - človek je človekom práve cez vôľu. Jej využívaním. Starí duchovní autori prirovnávajú lenivcov k člnu, ktorý unáša prúd riavy. Taký človek ide do záhuby. Človek nemôže žiť iba podľa inštinktov a pudov ako zviera. Iba človek má vôľu a dokáže ísť proti prúdu. Ak to dokáže, stáva sa osobnosťou a stojí to za to. Nuž, všade potrebná askéza!

Lenivosť a pád

V stredoveku vznikla nasledujúca poviedka. Lucifer usporiadal veľkú výročnú slávnosť, na ktorej sa zhromaždili kniežatá tmy. Všetci mali referovať o svojich úspechoch pri šírení zla. Jeden z nich hovorí: Poštval som krvilačné šelmy na karavánu kresťanov, ich kosti sa teraz belejú na piesku. Čo si získal? - hovorí hlavný satan, ich duše sú zachránené.

Prihnal som východný vietor, hovorí druhý, ten sa oboril na loď s kresťanmi a všetci sa utopili. Čo z toho, povedal diabol, ich duše sú zachránené.

Tretí hovorí, desať rokov som sa usiloval nahovoriť jedného človeka k lenivosti. Vtedy satan zajasal a povedal: Táto duša bude patriť nám.

Nabudúce: Obžerstvo