Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Lenivec zabúda na cieľ života

Čokoľvek robíš, rob rozumne a mysli na koniec

Človek má aj večný cieľ 

Desiaty prejav lenivosti: Zanedbávanie náboženských motívov v konaní.

Je to vlastne bezbožnosť – aj keď to slovo znie dosť tvrdo. Cudzím slovom sa to povie ateizmus, atheos = bezbožný (a = ne + theos = boh).

Bezbožnosť z pohľadu lenivosti.

Bezbožnosť sa dá vyjadriť aj slovom ireligiozita, čo je neverectvo, náboženská ľahostajnosť. Toto slovo lepšie vyjadruje bezbožnosť z pohľadu lenivosti.

Prečo leňoch odmieta náboženské motívy?

Lebo náboženstvo volá k aktivite, snahe po dokonalosti. To je vždy spojenie s nárokmi. Don Bosco: Do neba sa nejde v kočiari.

Ale v podstate takýto človek neurobil nič zlé.

Pekne to vyjadruje legenda. Do večnosti príde človek a ukazuje ruky so slovami: Pane, pozri mám čisté ruky. - Áno, ale prázdne.

Aby sme neboli pri legendách, poukážem na Ježišove slová: „Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, ani mne ste to neurobili.“(Mt 25:45) Tiež hovorí o širokej a úzkej ceste.

Lenivý človek nemá zmysel pre duchovné veci.

„Poznám tvoje skutky, že nie si studený, ani horúci. Už- už ťa vypľúvam z úst.“ (Zjv. 3,15-16) Najhoršie je, že takáto nečinnosť, teda lenivosť, zabraňuje prístup k duchovným veciam, lebo vyžadujú námahu.

Nabudúce: Liečenie lenivosti.