Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Spoločnosť bola rozvrstvená do rôznych stavov, ktoré mali svoje postavenie a kultúru

Aj dnes sú rôzne stavy (spoločenské vrstvy)

Každá spoločenská vrstva potrebuje askézu; každá je vystavená iným pokušeniam.

 Deviaty prejav lenivosti: Lenivec zanedbáva hlavné povinnosti stavu, zabúda na cieľ života

Najdôležitejší a bytostne potrebný pre ľudstvo je manželský stav a z toho plynúci rodičovský stav.

Bez manželstva a z neho vychádzajúceho rodičovstva by ľudstvo zahynulo. Rodičovstvo môže byť aj bez manželstva, ale ak je rodičovstvo mimo manželstva, spoločnosť umiera duchovne – morálne.

Lenivosť uzatvárať manželstvo

Vidíme pohodlnosť. Lenivci si pohodlne žijú v „mama hoteli“. To je lenivosť prevziať zodpovednosť za seba, nieto ešte za iného. „Načo papier, načo nejaké formality...“ - ospravedlňovanie lenivosti a pohodlnej sebeckosti.

Lenivosť k rodičovstvu

Ak sa aj vytvorí vzťah, partneri sú leniví, aby sa obetovali pre dieťa.

Trendy: náhradné materstvo. Je to niečo strašné, ak bohaté celebrity zneužívajú chudobu iných žien na to, aby im vynosili dieťa! Aký vzťah môže mať taká „matka“ k dieťaťu, ako ho môže vychovať?!

Nie je to dôsledok hlavného hriechu, ak žena povie: „Ja sa o dieťa nebudem starať, fuj tie plienky“!?

Lenivosť v rodičovstve.

Niektorí manželia, ak už aj majú dieťa, vyhýbajú sa rodičovským povinnostiam. Odborníci hovoria o „terorizovaní detí nezáujmom“.

Už sme tu uvažovali o tom, že prejavom lenivosti je energia pre všetko iné, len nie pre povinnosti. To je vyjadrené slovami matky: „Ja by som radšej deň krompáčovala, ako sa starala o dieťa.“ Je to konanie všetkého možného, len nie toho, čo mám.

Nabudúce: Druhá časť deviateho prejavu lenivosti; zabúdanie na cieľ života