Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Agresivita rastie i na sociálnych sieťach

Nenechať srdce opantať agresivitou

Agresivite čeliť vďačnosťou

Dôležitosť vzťahov

Ako čeliť agresorom?

V poučeniach pradávnych askétov - Otcov púšte, čítame aj toto: Starý pustovník poučuje svojho impulzívneho žiaka: Pozri do mojich úst. Mám tam jazyk a žiadne zuby. Tvrdé zuby sa zodrali, vypadali a vláčny jazyk ostal. Ak chceš prežiť, nereaguj tvrdo na agresiu iných. Naopak, zjemňuj zlobu iných.

Vidíme to aj na morských vlnách. Kamenné bralo sa stavia proti nim a tie ho obrusujú stále viac, až ho nakoniec pohltia. Piesočná pláž naopak vlny pohlcuje.

Súcit s agresormi?

Zurvalci vyrástli v zlých podmienkach, zažili veľa urážok. Najmä v detstve mali nedostatok lásky, nedostatok radosti. Dá sa o nich povedať to čo hovorí sv. Terézia Avilská o diablovi: Chudáčik, neschopný lásky.

Ľudia, ktorí sú agresívni sú preto takí, lebo ich život je taký - agresívny a plný hnevu. Tieto pocity majú v sebe, pestujú si ich vo svojom vnútri. Každý si sám musí vybrať, ako chce žiť a čo napíše niekomu neznámemu na internet.

Postreh zo sociálnej siete:

„Objímam všetkých, ktorí píšu nenávistné komentáre, alebo dokonca urážajú. Pretože nie ja sa zle cítim, ale ty sa cítiš vo svojom živote, či na tomto svete zle. Ako sa ti žije vo svete so zlobou, ktorá ťa ničí a nič dobré neprináša?“

Nabudúce: Kedy sa agresorovi musíš brániť