Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Hnev delíme na:

Výbušný hnev

Pasívno-agresívny hnev

Vyhýbavý hnev

Diplomatický hnev

Zotrvávanie v hneve oslabuje a vedie k trvalým poruchám

Hnev je deštruktívny

Mám záhradku nad mestským obchvatom kde je odbočka a na nej po 15 metroch vlakový prejazd. Nečudo, že tam dochádza ku kolíziám. Bol tam aj stret vlaku s autom. Priamo v križovatke stopujú niekedy aj policajti a keď zastavili veľké auto s drevom, vodiči nemali prehľad, riadne tam škrípali brzdy (a možno aj zuby). Vodiči by im tam nemali zastavovať, ale kto nájde k tomu odvahu?!

Včera tam takmer opäť došlo ku kolízii. Jeden vodič po nej otvoril okno a nepríčetne nadával. Pritom vinník bol už dávno preč a nemohol ho počuť. Niekto povie – uľavil si. Je to však liečenie hnevu? Hnev ostal v jeho duši a čaká na ďalšiu rozbušku. A pomaly nahlodáva osobnosť človeka a samozrejme i medziľudské vzťahy. Nevyliečený hnev vždy ostáva nejakým spôsobom uložený v nás a rozlične sa pripomína kým ho nezvládneme.

Následky neliečeného hnevu

V jednej štúdii som narátal vyše 25 následkov hnevu. Možno je to umelo vypočítavané, ale niektoré sú prekvapujúce. Daktorým sa budem venovať. Dnes spomeniem:

Sarkazmus

Odborníci poukazujú na to, že sarkazmus je jednou z porúch osobnosti u človeka s nevyriešeným hnevom.

Sarkazmus je zraňujúci, uštipačný a bezohľadný výsmech sprevádzaný cynickým autoritatívnym postojom, až pohŕdaním.

Neprekvapí, ak v úvode spomínaný šofér je sarkastický. Takto si chce „liečiť“ svoj hnev. Jeho uvažovanie: Mne urobil ten ... toto, čo je to v porovnaní s tým, že ja sa takto správam k ... A často si to odnesú najbližší. A nevinne!

Nezdá sa vám to?

Pozrite si profily ľudí na sociálnych sieťach. Podporovatelia násilia a agresie sú vulgárni, sarkastickí a tvrdí – narušené osobnosti. Takto dávajú najavo svoj nepokoj a hnev.

Nabudúce: Nedochvíľnosť ako dôsledok hnevu?