Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Citový výbuch môže spôsobiť veľa škôd.

Nebezpečný je aj hnev, ktorý zostane v duši.

Hnev sa ľahko premení na ľadovú a rozumom pripravovanú pomstu.

 Opakujeme:

Hnev je sebectvo. Chceme, aby iní boli podľa nás, aby okolnosti života zodpovedali našim predstavám. Uvedomenie si toho, je základ snahy na zvládnutie hnevu.

Providencia Božia

Pred hnevom a jeho usadením v duši  nám pomôže uvedomenie si providencie (prozreteľnosti Božej). Nie je to ani islamský fatalizmus, ani orientálna karma. Je to poznanie toho, že Boh riadi svet. Ak prijmeme túto realitu a ak si uvedomíme, že Boh to robí pre naše dobro, dianie okolo nás trpezlivo prijímame a potom je ľahké byť pokojným. Vyhneme sa aj pomste.

Škodlivosť hnevu a pomsty

Dobre to vyjadruje prirovnanie: Predstavte si, že ste v stane a chcete z neho na niekoho zaútočiť lukom. Čo sa stane? Šíp prederaví celtu a nikoho neohrozí. Škodu spôsobí vám. Cez dieru sa dostane do stanu voda, vietor, chlad... Tak je to aj v prípade hnevu a útokov na iných. Pomstivý, hnevlivý človek najviac škodí sebe.

Určite ste počuli o psychosomatických chorobách. Už je to tak: Keď sa duša trápi, telo trpí.

Nabudúce: Predchádzanie hnevu