Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Naučme sa prijímať životné okolnosti

Všetko môže byť pre naše dobro

Za všetko ďakujme

Som nervák

V detstve sme mali príslovie: Som nervák. Do našej dediny sa totiž prisťahoval  jeden pán, ktorému sa nič nepáčilo. Najmä na nás deťoch. Často sme ho počuli s čudnou gestikuláciou cez zaťaté zuby kričať: „Som nervák“. Po čase sme sa ho prestali báť. Naopak, imitovali sme ho: Som nervák. Nebadáte vo svojom prostredí (či dokonca na sebe), ako ľahko sa aj my takto zosmiešňujeme?

Sv. Ján Klimak (525-616) o človekovi, ktorý sa nevie ovládať hovorí, že taký človek je dočasný blázon, akoby epileptik. Nie je s ním reč, kým záchvat nepominie.

Hnev je sebectvo

Ak nevieme za okolnosti života ďakovať, alebo ich aspoň prijať, samozrejme, že ich chceme zmeniť. Ak to nejde, rozčuľujeme sa. A ako ináč to nazvať než sebectvo. Chceme, aby situácie a ľudia boli podľa nás a chceme ich zmeniť. Nemali by sme však meniť seba?

Čo môžem zmeniť?

Sv. František  Assiský sa modlil: „Bože, daj mi silu, aby som prijal to, čo nemôžem zmeniť a daj mi odvahu zmeniť to, čo zmeniť môžem a mám a ešte mi daj múdrosť rozlíšiť to.“ Tak sa zdá, že zmeniť môžeme iba seba. Druhých musíme prijímať takých, akí sú. Najbližších sme dokonca pozvaní milovať takých, akí sú!

Ako meniť iných?

Spomínaný svätec začal meniť seba a po čase sa menil svet okolo neho!

Ako začať? Motiváciou by mohlo byť aj naše sebectvo, využívať ho. Veď sa nechceme zosmiešňovať, byť ako „dočasný blázon“. A chráňme si zdravie, rozčuľovanie zdraviu nepomáha.

Ach tá asketika! Prečo ju nepoznali naši rodičia, nevychovali nás v nej a prečo ju objavujeme až tak neskoro?! Ale to len úsmevný záver!

Nabudúce: Trpezlivosť