Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Vykonanie dobra premáha samotu

Medzi pocitom opustenosti a demenciou je súvis

Osobnosti premohli osamotenosť a stali s pomocníkmi pre iných 

Pocit a skutočnosť samoty

Treba však rozlišovať, čo je pocit samoty, a čo je samota. Môže sa však zdať, že je to to isté! Aj človek, ktorý má veľkú rodinu a množstvo priateľov, sa môže cítiť osamotený. Napríklad má pocit, že mu nikto nerozumie, že sa o neho nikto nejako nezaujíma. A sám si vyvoláva pocity opustenosti.

Hranie sa na schovávačku

Všimli ste si, že deti sa radi hrajú na skrývačku? (Bolo tom tak aspoň, kým neboli mobily.) Prečo? Skúšajú, či ich niekto bude hľadať, či má niekto o nich záujem. Skúste ich nehľadať a sami vyjdú zo skrýše s plačom, že ich nik nehľadá.

Infantilnosť dospelých

Nezrelé osobnosti si podobné správanie odnášajú do dospelosti. Skúšajú manželku (manžela), priateľov, či im na nich záleží. Zo vzťahu urobia peklo. Detinsky vyčítajú partnerovi, že na nich nemyslí, že ich už nemá rád. Miesto vydiskutovania problému sú namosúrení; čakajú, že ten druhý na to príde sám.

Osamotenosť klauna

Osamotenosť ľudia prekrývajú aj šaškovaním. Chcú preklenúť svoju samotu bavením okolia v domnienke, že ich spoločnosť má rada. Presviedčajú samých seba, akí sú šťastní. Je to však často iba maska klauna.

Úloha askézy

Na druhej strane sú ľudia, ktorí nemajú nikoho, nemajú rodinu, nie sú obklopení obdivovateľmi, no napriek tomu sa im pocity samoty vyhýbajú. Sú so svojim životom spokojní a necítia sa opustení.

Nabudúce: Zahoď svoje starosti...