Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Človek nie je dovŕšený – aj svedomie potrebuje formáciu

Sebectvo deformuje aj svedomie

Formácia svedomia začína už v detstve 

Ako formovať svedomie?

Český kardinál Tomáš Špidlík spomína, že pri návšteve Indie prežíval ťažké chvíle. Bolo tam na ulici množstvo chorých, starých a okoloidúci ich prekračovali. Nevedel sa s tým vyrovnať. Priateľ mu hovoril: „To nie si v Európe, tá má kresťanské korene. Tu kresťanské myslenie nepreniklo, tu je ľahostajnosť“. Vidíme, že svedomie je rôzne formované.

Čo dnes formuje naše svedomie?

Média prinášajúce pohromy, vzbudzujú v nás súcit. Pamätáte si, že najväčšie charitatívne zbierky boli v čase záplav, pri výbuchu domu v Prešove, po nečakanom tornáde na Južnej Morave a dosť aj na hraniciach s Ukrajinou.

Súcit sa otupí

Ak ste predvčerom počuli o požiari v prešovskej bytovke a videli vyľakaných obyvateľov určite sme s nimi súcitili. Museli si nájsť miesto na spanie, bývanie, kým ich pustia do svojich bytov. Tým, ktorí nemali ku komu ísť pomohli. Porovnajme: Kyjev má 2,6 milióna obyvateľov. Po ruskom odstreľovaní infraštruktúry 70 % obyvateľov nemá elektrinu. A to znamená, že nemajú telo, vodu... Viete si to predstaviť, keďže tam je väčšia zima ako u nás. A nemajú kde ísť. Už nám to je ľahostajné, sú to už iba čísla – aj keď miliónové! A mnohí si utišujú svedomie šírením neprávd, poukazovaním na nevďačnosť niektorých utečencov. Súcit sa otupí, človek zľahostajnie

Nabudúce: Pomôže viera pri formovaní svedomia?