Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: Boh hovorí cez svedomie

Svedomie nám pomáha správne zvládnuť život

Svedomie môžeme zahlušiť

Prečo je potrebné formovať svedomie?

História zaznamenala zaujímavý príbeh. Nejaký kráľ chcel zistiť, aká bola pôvodná reč ľudstva. Preto zhromaždil siroty – nemluvňatá, zakázal pri nich hovoriť, aby zistil ako budú hovoriť. Aj keď som to čítal v serióznych štúdiách, nechce sa mi veriť, žeby robili taký hlúpy experiment. Výsledok si viete domyslieť, deti sa nenaučili rozprávať. Vraj všetky zomreli.
Dokázané je, že deti v ústavoch, kde jedná opatrovateľka má na starosti viac deti, profesionálne ich prebaľuje, nemá čas s nimi sa maznať, rozprávať, dochádza k zaostalosti, ktorú nikdy nedobehnú. Takto sa môže zanedbať aj formovanie svedomia.
 
Ako formovať svedomie
Nositeľ Nobelovej ceny Ernest Hemingway: Príčinou všetkého zla je sebectvo. Zdá sa, že naša civilizácia množí sebcov. Na sociálnych sieťach vidíme ako detičkám pri oslave dajú tortu. Potom ich filmujú ako sa na ňu priam vrhnú, pchajú si všetko do úst, celé sú zababrané. A komentáre: Aké je „rozkošňučké“, kamera nám takmer vypadla z rúk... Tlieskajú mu, tešia sa, smejú sa. Chýba im múdrosť starých mam, ktoré by povedali: Jedlo je Boží dar, nie na toto; učte deti deliť sa; prečo tomuto učíte deti, nemajú zásluhu na tom, že žijú!
 
Zdeformované svedomie
Také dieťa je potom zaťažené do dospelosti. Vyrastie z neho úbožiak neschopný lásky. V dospelosti vyhlasuje: Mňa svedomie neťaží, ale niektorí akoby ho ani nemali. Chce pretvárať iných, nie seba!
 
Čo askéza?
Askéza je aj o tomto: Zlo hovorí k človeku cez egoizmus a preto v srdci pretrváva ustavičný zápas svedomia s egoizmom, ktorý je v skutočnosti zápasom dobra so zlom.
Nabudúce: Ako formovať svedomie

Nabudúce: Ako formovať svedomie