Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Askéza je ako cesta domov.

Askéza pomáha odolávať mylným cestám.

Človek od Boha vyšiel a k Bohu sa vracia

Ježiša mnohí nasledovali a nasledujú. Je až šokujúce, že Ježiš pritom nespĺňa predstavy a očakávania svojich poslucháčov! Nehovoril im to, čo chceli počuť! Naopak.

Ježiš prekvapuje

 

Tí, čo chceli ukameňovať cudzoložnú ženu, očakávali, že budú počuť slová jej odsúdenia. A počuli ostré: „kto z vás je bez hriechu..." (Jn 8, 7).

Tí, čo priniesli porazeného, chceli počuť iba „vstaň a choď " a boli prekvapení, hádam aj sklamaní, keď Ježiš povedal „odpúšťajú sa ti hriechy" (Mt 9, 2). Teda, si hriešnik a to ťa viac zaťažuje ako tvoja telesná choroba.

Matka Zebedejových synov chcela počuť uistenie o ich kariére a musela si vypočuť trpké slová o kalichu utrpenia (Mt 20, 20-22).

Peter očakával uznanie, keď sa tak rozhodne ohradil proti Ježišovmu utrpeniu. Namiesto toho sa mu dostalo tvrdého napomenutia (Mt 16, 22-23).

Hostiteľ, farizej Šimon, určite nepočítal s toľkými výčitkami a vonkoncom nie s prirovnaním k verejnej hriešnici (Lk 7, 37- 46).

Ježiš vstupuje do svedomia

Ani Samaritánka netušila, čo všetko bude predmetom rozhovoru s Ježišom (Jn 4, 7-26). Ale práve preto, že bola ochotná zniesť nepríjemnú pravdu o piatich mužoch, z ktorých ani jeden nebol jej zákonitým manželom, dozvedela sa najvzácnejšie pravdy.

Aj keď Ježiš nespĺňa očakávanie, predstavy, aj keď pichne vo svedomí povznáša človeka.

Počúvať Ježiša je náročné

Napríklad: „Choď a predaj, čo máš" (Mt 19, 21). „Odtni si ruku..., vylúp si oko" (Mt 18, 8-9). „Kto miluje otca alebo matku... syna alebo dcéru viac ako mňa, nie je ma hoden" (Mt 10, 37). „Nik nemôže slúžiť dvom pánom" (Mt 6, 24). „Kto položí ruku na pluh a obzerá sa späť, nie je súci pre Božie kráľovstvo" (Lk 9, 62). „Zapri sám seba!" (Mt 16, 24).

Kto ho počúva a nasleduje – vyhral.

Nabudúce: Ako nám hovorí Ježiš dnes?