Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Stretávanie s Ježišom vedie k akcii.

Askéza nie je nirvána

Askéza je aj práca v prospech iných 

Hľadáme ideál – Ideme za vzorom

Askéza je ako cesta domov. Kto túži po domove, kto sa naň teší, nebude sa zbytočne zastavovať a odbočovať. Isteže sa môžu vyskytnúť všelijaké prekážky, ktoré nás zdržia. Lejak, víchrica, meškanie spojov, možno aj havária. A ani sa nedá stále kráčať. Treba sa posilniť, odpočinúť si.

     Kto naozaj túži po domove, nebude vyhľadávať nič exkluzívne.

Stačí chvíľu pozorovať ľudí na ulici v podvečerných hodinách a ľahko uhádneme, kto aký vzťah má k domovu. Niekto nič okolo seba nevníma, ponáhľa sa. Niekto síce pozerá aj do výkladov, vchádza do obchodov, ale vidieť, že sú to nevyhnutné cieľavedomé zastavenia.

      Čo keď domov prestal lákať?

Ponevierajú sa od výkladu k výkladu, postávajú a vítajú každú príležitosť niekam zapadnúť. Hocikam, len nech nemusia ešte ísť domov. Váhajú, nechajú sa zlákať a potom zabudnú, že ich niekto doma čaká. A sú aj takí, ktorí žiaden cieľ nemajú, ktorí vôbec nemienili ísť domov. Ich cieľom bolo vlastne to ponevieranie; ponevieranie sa životom.

     Duchovní bezdomovci

Majú aj domov, majú aj zázemie, ale stále vyhľadávajú niečo, čo by naplnilo ich duchovný smäd. Potulujú sa po sociálnych sieťach, prepínajú kanály TV, necítia sa dobre tam, kde sú, lákajú ich diaľky, exkluzívne dovolenky... Nenašli životný ideál.

      Tí, čo majú ideál (cieľ)

Všetci idú okolo tých istých obchodov a zábavných podnikov, idú za tých istých podmienok, ale niektorí sa nedajú zdržať, lákadlá okolo seba ani nevnímajú. Majú cieľ. Uvedomujú si, čo perfektne vyjadril Bolinger: Človek je ako poštový holub, vyšiel z ruky Božej a vracia sa k nemu.

Nabudúce: Ježiš ideál