Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Kritické udalosti nám pomáha prekonávať spoločenstvo

Pre veriacich je to Cirkev a osobný vzťah k Bohu

Vzťah k Bohu nám pomôže lepšie sa poznať

Askéza nie je len trénovanie ducha, ale stretávanie sa s Ježišom

Stretávanie sa s nadprirodzenom

Môžeme sa domnievať, že život podľa viery, modlitba, stretávanie sa s Ježišom je niečo nasladlé, nevhodné pre dnešného človeka. Stretávanie sa s Ježišom nám pomáha lepšie poznať seba a tiež zvládnuť ťažké situácie. Kresťanská askéza však nie je len o tom. Je to obohacovanie sa, aby sme obohacovali iných.

Askéza nie je nirvána.

Keď bola matka Tereza v Indii ešte iba učiteľkou, žilo tam aj mnoho takých, čo sa mali lepšie ako ona. Ale ona si nevšímala šperky, autá, jachty, vily, zábavné podniky, recepcie a ktoviečo všetko. Videla biedu, a preto jej horklo v ústach každé sústo aj tej najobyčajnejšej stravy, ešte aj rehoľné rúcho ju pálilo ako prepychové a nemohla vydržať v chudobnej cele, pretože tí, čo ležali na chodníkoch, nemali ani toľko. Nemohla sa zaoberať myšlienkami, ako sa mať lepšie, pretože bola plná starosti o tých, čo sa mali horšie. Ona sa totiž stretávala v modlitbe a sviatostiach s Ježišom, toho hľadala, za ním išla. Iní ju nezaujímali.

Askéza nie je sentimentalita.

Matka Tereza sa cítila dobre v kaplnke. Videla však biedu a preto išla na ulicu. Český kardinál Tomáš Špidlík pri návšteve Indie videl ako tam prekračujú zomierajúcich. Keď bol z toho zdesený, sprievodca mu povedal: To je orientálna spiritualita. Tu sa každý stará iba o svoju dokonalosť. Matka Tereza práve v Indii ukázala, že druhý nám nemôže byť ľahostajný. Ozajstná askéza nie je orientálna spiritualita. Žiadna práca iba na sebe, ani žiadna sentimentalita, je to práca v prospech druhých. Podľa hesla: Chceš byť šťastný, rob šťastným toho druhého. Nezadúšajme sa!

Ešte sa čudujete, že rozhľadení ľudia sú proti vyučovaniu jogy v školách?

Nabudúce: Hľadáme ideál