Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Na kritické udalosti niekto reaguje strachom, alebo agresiou.

K zvládnutiu ťažkosti potrebujeme aj poznanie; to motivuje vôľu.

Pomáha nám aj povedomie spoločenstva

Veriacim pomáha príslušnosť k Cirkvi 

Spoločenstvo a osobnosť

Prežívame ťažké, dramatické časy. Pre veriaceho je oporou Cirkev. Pomáha mu poznávať pravdu, prekonávať osamotenosť lebo ponúka kontakty – vzájomné vzťahy, ale aj vzťah s Bohom. Minule sme sa venovali vzťahu k Cirkvi, dnes vzťahu k Bohu.

Osobný vzťah k Bohu.

Známy rakúsky dokumentarista Ulrich Seidl natočil film: Ježišu, ty to vieš. Film získal cenu pre najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch a viacero ďalších ocenení.

V tomto dokumente sprostredkúva súkromné rozhovory šiestich úprimne veriacich ľudí s Bohom. Tí sa zverujú so svojimi najosobnejšími túžbami i starosťami, ako sú manželské problémy, či partnerova nevera.

V tomto dokumente, ktorý sa takmer výlučne odohráva v kostole, kde sa ľudia chodia vyžalovať Ježišovi, vidieť pár scénok aj mimo kostola. Napríklad v domácnosti: Ona žehlí alebo šije a on pozerá televízor. Muž prejde popri nej, bez toho aby si ju vôbec všimol, otvorí balkón a fajčí tam. Popri manželke sa vráti späť do svojho kresla ako keby bola vzduch.

Uvedomovanie si neuvedomovaného

V tomto dokumente si môžeme plasticky uvedomiť aká bolestná môže byť ľahostajnosť, nevšímavosť.

Zaujalo ma aj toto: Jeden pán sa v kostole Ježišovi priznáva, že sa stal otrokom skrytej nezriadenej sexuality. Uvedomil si, že keď správy, alebo niečo v TV prednáša kráska, je ňou očarený a všetko nekriticky prijíma.

A sme pri askéze

Askéza nie je len nejaké trénovanie ducha, ale stretávanie sa s Ježišom, ktorý pomáha nájsť pravdu a dáva silu k nasledovaniu pravdy a dobra.

Nabudúce: Askéza nie je sentimentalita