Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Aj v duchovnom živote potrebujeme pomoc.

Je potrebné brániť sa pádu „až na dno“.

Kritické situácie ukazujú na nedostatky psychiky.

Nevyrovnaný duchovný život sa prejavuje v patologických prejavoch.

Tréning v kritických dňoch

Na území Európy je vojna a jej následky sú zrejmé. Poklesol komfort a ešte poklesne. Ľudia reagujú podľa povahy:

  1. v strachom

Symptómy: nespavosť, podráždenosť, zvýšené používanie tabletiek, alkoholu... U mnohých nasleduje apatia.

  1. agresiou

Symptómy: zúrivosť, hnev na politikov, demonštrácie, nespokojnosť...

Spoločným menovateľom oboch prejavov je až strata úsudku. Nasleduje úbytok, až strata súcitu s vojnovými obeťami, obviňovanie tých, ktorí za to nemôžu.

Východisko

V úvahe č. 115 som to naznačil: Cesta k šťastiu je cestou k Stvoriteľovi. Preto Stvoriteľ poslal Ježiša, aby nám pomohol. Vidíme však, že aj mnohí kresťania strácajú psychickú vyrovnanosť. Prečo? Obracajú sa na pofidérne stránky, doslova falošných prorokov. Zjavné to bolo v čase pandémie. Koľko katolíkov nepočúvalo pápeža, jeho odporúčania očkovať sa, prijímania na ruku... Pre mnohých bola viac nejaká vizionárka, neposlušný kňaz (dokonca sa objavovali falošní biskupi).

Evidentnejšie je to v postoji k vojne.

Potreba nájsť ukotvenie!

V tom nám môže veľmi pomôcť príslušnosť k Cirkvi. I po stránke poznania, vedomosti o vojenskom konflikte, aby sme sa zorientovali. Pápež František na adresu Putina jasne povedal: „Opäť sme svedkami toho, ako nejaký potentát, ktorý je, bohužiaľ, posadnutý anachronickými tvrdeniami o nacionalistických záujmoch, vyvoláva a podnecuje konflikty," Rázne odsúdil „NEOPRÁVNENÚ AGRESIU" a „ZVERSTVÁ" . Nazval to SVÄTOKRÁDEŽOU – asi najsilnejšie vyjadrenie aké môže dať pápež!

Najnovšie: „Dodávky zbraní Ukrajine sú morálne prijateľné, pretože zemi pomáhajú brániť sa ruskej agresii.“

Uvedomenia si sily spoločenstva

Poznanie pravdy, že netápeme, nám pomôže k ukotveniu - k vyrovnanosti. Tak môžeme nájsť istotu. Keď si Pán Ježiš vyvolil Petra za hlavu (pápeža) Cirkvi povedal: Brány pekelné (moc zla) ju nepremôžu.

Nech nás ubezpečujú jeho slová: „Vo svete máte súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet!“ (Jn 16, 33).

Nabudúce: Budovanie vnútornej vyrovnanosti