Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Od autorít preberáme aj zlé postoje

Spoločnosť sa vulgarizuje

Sympatizujeme s tými, ktorí ospravedlňujú naše slabosti

Byť ľudsky dôstojný

Usmial som sa poznámke k ostatnej úvahe na tému asketiky: Nemôžte to „nabudúce" trochu urýchliť lebo z toho čo sa tu deje som asi milimeter od toho a by som to aj dal na... :-) - teda nevybuchol.

Z plnosti srdca hovoria ústa. V najrozšírenejšej a najznámejšej knihe, ktorú má ľudstvo - v evanjeliách čítame, že z ľudského srdca vychádzajú neresti, ako sú: „zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť. Všetky tieto zlá vychádzajú znútra a poškvrňujú človeka“. Spomína sa tam aj rúhanie, čo je našou témou.

Dá sa tomu nejako vyhnúť? Ako si to natrénovať?

Starodávny učiteľ egyptských pustovníkov, Evagrius, píše: „Je treba postaviť bdelého strážcu k bráne srdca. Ten nikdy nezavrie oko, ale preveruje každú myšlienku, ktorá prichádza. Pýta sa jej: si z našich, alebo od našich nepriateľov?“

Bedlivý človek teda dáva pozor, aby niečo zlé nevstúpilo do jeho srdca a k sa dostane, hneď to vyháňa.

Čo je v nás?

Z pohľadu načrtnutého vyplýva, že sa nedá v kritických chvíľach ovládať, ak máme neresť zakorenenú v srdci. Hnev musíme krotiť dávno pred výbuchom! Je potrebné nevpustiť si ho do srdca. Hovorí sa: „Čo človek za triezva myslí, to v alkoholovom opojení hovorí a koná“. Alkohol totiž uvoľňuje, čo sa odborne volá „psychické hemungy (brzdy)“.

Úsmevný (neuveriteľný) postreh

V jednej rodine sa tešili, že otec príde opitý! Pozor! Stávalo sa to pravidelne iba raz do roka – na jeho meniny. Keď prišiel domov dobre podgurážený, išiel k manželke a začal jej vyznávať lásku, potom vyobjímal svoje dcéry. Láskavostiam nebolo konca. Pre všetkých doma mal tie najkrajšie slová a city. Osobne som ho poznal. Bol málovravný, utiahnutý a mĺkvy introvert.

Viete si predstaviť čo by robil, keby mal v srdci hnev voči manželke a dcéram?!

Nabudúce: Ako si strážiť srdce?