Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Autorita sa odvodzuje o najvyššej autority – Stvoriteľa

Zväčšujúci sa počet ateistov a povrchných kresťanov prehlbuje krízu autority

Mnohí kresťania žijú iba tieni viery, hľadajú seba a nie Boha

Chybný prameň autority

Jedna španielska virologička dostala otázku, prečo ešte nevyvinuli liek na Covid. Odsekla: Opýtajte sa L. Messiho, Ronalda, oni majú 100 x väčší plat ako my. Futbalové kluby sú omnoho viac dotované ako náš výskumný ústav. Dokonca niektorí slávny športovci torpédujú naše snahy. A sú hrdinovia, obdivovaní.

Neznámi vedci

Vďaka pandémii sa do nášho povedomia dostávajú vedci, ktorí v skromných podmienkach vytvárajú veľké hodnoty pre spoločnosť. O mnohých doteraz nevieme, pritom s veľkým nasadením vyvíjajú vakcíny, testy, prístroje na pľúcnu ventiláciu... Iní sa často z posledných fyzických a psychických síl obetujú pri lôžkach chorých, pomáhajú im dostať sa do nemocníc.

Ako sa vyrábajú autority?

Autoritami sa stávajú tí, ktorí v médiách vedia pekne rozprávať, dobre vyzerajú, dokonca zhadzujú iných.

Ozajstné autority

Načriem do minulosti, hoci autority by sa našli aj dnes. Ale poznáme sa, súčasné autority sú hneď očierňované. A to je asi najväčší kaz dnešnej doby.

Do Klokočova, dedinky na Kysuciach prišiel dávno, v roku 1958, MUDr. Vladimír Čečer, aj so zdravotnou sestrou, manželkou Darinou. Keď videl tú biedu a zaostalosť, začal zdravotné prehliadky a osvetu. Pre svoju obetavosť mal takú autoritu, že jeho prednášky o základoch hygieny navštevovalo množstvo ľudí. Pamätníci spomínajú, že raz večer sa tak ponáhľal k pacientovi, že mal obuté nerovnaké topánky. Keďže nemocnica bola až vo Frýdku-Místku, robil aj menšie chirurgické ošetrenia, videl som ho ako zošíval hlavu zranenému...

V histórii Klokočova môžeme čítať lakonickú poznámku, že aj jeho práca „výrazne prispela k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov obce“.

Tak sa rodia ozajstné autority.

Nabudúce: Nedostatky u autorít