Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Kto žije v atmosfére obdivu má problém ostať pravdivým a uznať svoje nedostatky

Neustále chválenie ohrozuje zdravý vývoj detí, dobrých žiakov, vedúcich i umelcov

Riešením je sebareflexia a následná askéza

Osobnosti, ktoré odolajú a nespyšnejú, pomáhajú povstať iným.

 Vplyv nepriateľského prostredia

Žiť v atmosfére zlomyseľných klebiet, podozrievania, podrazov a vyhrážania, nie je jednoduché. Zvádza k prirodzeným ľudským reakciám, teda k odplate.

Ako takéto okolie deformuje?

V takej situácii človek nazýva pomstu spravodlivosťou a nájde si tisíc dôvodov na svoje konanie. Ak je aj veriaci presviedča sa, že akurát na tento jeho prípad neplatia evanjeliové zásady; ani Pán Ježiš to od neho nežiada. Ťažko je prijať takýto údel a snažiť sa podobať Ježišovi a správať sa ako on.

Čo nám môže v takom prostredí pomôcť?

Jediný mysliteľ, ktorý žiada odpustiť aj nepriateľom a dobre robiť, ktorí nám zle robia je Ježiš. Je treba sa o to aspoň pokúsiť, prinajmenšom to brať ako výzvu k nasledovaniu Krista. Skúsenosti tých, ktorí sa o to snažili, hovoria, že je to možné a oslobodzujúce.

Dôsledky života v hneve a nenávisti

Jeden pán sa sťažoval na neprajné prostredie. Keďže sa mi nejavil ako veriaci, hovoril som mu o potrebe odpustenia z psychologických dôvodov. Hovoril som mu o nebezpečenstve psychosomatických ochorení, ako sú žalúdočné vredy, vysoký tlak, onkologické ochorenia... Pozrel sa na mňa ako na jasnovidca, prikývol a priznal, že ide práve na onkologickú operáciu až do Nemecka – bol dobre situovaný.

Ako môže pomôcť askéza

Pomôžem si analógiou z kontaktného športu – hokeja. Pri ňom hráči často riešia problémy „ručne a stručne“; v tomto prípade „rukavice dole a rozdajme si to“. A nasleduje bitka. Čo však môžeme niekedy vidieť? Strelec gólu je súpermi veľmi tvrdo, až bolestne atakovaný. Niekedy aj po strelení gólu. On neodpláca, dvíha ruky a teší sa. Ani nežiada vylúčenie súpera. Prečo? Mal pred sebou cieľ, streliť gól, raduje sa, objíma so spoluhráčmi. Dokonca sa cíti byť nad súpermi a je preto veľkorysý. Askéza vytvára silné osobnosti. Tie majú tiež svoj cieľ, nepozerajú na rany, idú dopredu. Žabomyšie vojny nechávajú na iných (malých a slabých?).

Nabudúce: Ľahostajne a nevšímavé okolie