Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Ťažkosti generácií pred nami boli omnoho väčšie

Pokušenie dnešnej generácie je ľutovať sa a sťažovať

Dnešná generácia sa musí viac angažovať pre život.

Pokušenia mikrosveta

Minule sme hovorili o výzvach, ktoré stali pred ľuďmi minulého storočia. Makrosvet (vojny, krízy, útlak, potlačenie nádejí) bol pre nich veľmi ťažký. Žijeme však aj v mikrosvete. Sú to myšlienkové prúdy, ľudia okolo nás a s tým sa musí vyrovnávať naša intelektuálna a citová výbava (IQ, EQ – o čom sme už hovorili). Prostredie nás môže „ťahať“ nahor, alebo nadol. A to sú pokušenia prostredia.

Rôznosť okolia

Pokušení z okolia je toľko, koľko je ľudí okolo nás. A keďže niet dvoch rovnakých jedincov, niet ani rovnakých situácií v ktorých sa človek môže ocitnúť. Pokúsime sa však o pohľady z rôznych strán.

Malo by to poslúžiť ako návod, podľa ktorého by každý mohol posúdiť svoju špeciálnu situáciu.

Pokušenia v ovčom ruchu

Niektoré vplyvy môžu navonok vyzerať naoko nevinne a dobre. Je potrebné spoznať, odhaliť a zneškodniť „vlkov v ovčom rúchu" (Mt 7,15). Ale môže to byť aj naopak, že niečo skutočne dobré, ba možno aj veľmi dobré, čo by nás malo povzbudiť k dobrému, spracujeme tak, že nás to zvedie k zlému. Veľkú rolu tu hrajú média (o čom píšem v stredu). Čnosť sa zosmiešňuje a velebí sa nemorálnosť.

Rôzna reakcia

Ten istý človek, tá istá udalosť, tie isté okolnosti niekoho odradia, až zatvrdia a niekoho vyburcujú k vrcholnému výkonu. Takže si niektoré pokušenia vlastne spôsobujeme sami, hoci prichádzajú zvonka. Vidíme to v tejto spoločenskej a zdravotnej situácii. Niekto len nadáva, kritizuje, je deprimovaný, reaguje pudovo, konšpiruje, iný je aktívny, pomáha. Mnohí (a nielen zdravotníci) sa stávajú hrdinami.

Reakcie v oblasti morálky

Mnohí rezignujú, alebo dávajú sa strhnúť ku korupcii, podvodom, s výhovorkou, že spoločnosť je taká. Mnohých práve to pobáda k väčšej angažovanosti za spravodlivosť podľa hesla: Ja nechcem byť taký!

Nabudúce: Vplyv dobrého a zlého prostredia