Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Prijímanie potravy u človeka povýšené na priateľské a rodinné stretnutie

Pohlavný pud sa povyšuje na ľudsky iba citovým vzťahom

Matematika citov je odlišná – dávaním rastú

V citovej a pudovej sfére je veľa nebezpečenstiev.
Najznámejšie sú sexuálne pokušenia. Až natoľko, že v hovorovej reči sa pod pokušením ani nič iné nemyslí. Zdalo by sa teda, že na týchto pokušeniach je zďaleka viditeľná výstražná tabuľka. To však zďaleka nie je pravda. Sexualita sa preferuje na každom kroku.
Rafinovanosť pokušenia
Aj ten kto zbadá výstražnú tabuľku a chce víťaziť nad pokušením, nemá to jednoduché. Na začiatku môžu pokušenia aj v oblasti sexuality vyzerať celkom nevinne. Pudy apelujú na city, sľubujú lásku. Lenže dominantné je tu slovko „ja". Čo ja získam, čo potrebujem, chcem, užijem, ako mi bude. To je poznávacie znamenie lacných a povrchných citov. Pravá láska nehľadá pre seba, ale chce dávať. Práva láska má na transparente napísané Ty - My. Ty - životný partner, My – rodina. Takáto láska, naplno angažovaná, vedie v manželstve k pozdvihnutiu pudu a v celibáte k jeho odzbrojeniu.
Fantázia
V ľudskej sexualite hrá veľmi dôležitú úlohu fantázia. Treba na ňu dať výstražnú tabuľku s Ježišovým upozornením „...kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci" (Mt 5, 28). A nemusí to byť pohľad na skutočnú ženu, stačí jej obraz v predstave. Platí to samozrejme aj pre ženu. Nezabúdajme, nie je len nevera tela, ale aj srdca. A nevera srdca predchádza neveru tela a rozpad manželstva.
„Náhradná“ sexualita
Sexualita vo fantázii a ipsácia sú nedôstojné človeka. Sú prejavom sebectva. Latinské slovo ipsum znamená „sám“. Ipsácia by sa teda dal preložiť ako zosamotnenie, zosebštenie a presne vyjadruje problém. Sexualita je daná Stvoriteľom ako dar pre druhého, dokonca aj možnosť darovať život.
Náhrada za obeť
Dosť časté a rafinované pokušenie v citovej sfére je „náhrada za obetu“. Môže to byť hocičo. Podstatné je, že odvádza od plného nasadenia pre rodinu - pre iných. Napríklad manžel prehlási, že síce nebude mať mimomanželský pomer, ale niečo si predsa musí dopriať, má nárok odreagovať sa, užiť si. A nemusí to byť priamo zlá vec, (napríklad alkohol,) ale športuje si a nezapája do svojho koníčka rodinu. Dopláca na to rodina. Je smutné, ak jednou rukou rodine (iným) dávame, ale druhou si za to hneď berieme pre seba niečo iné. Aká je to láska?!
Nabudúce: Vonkajší vzhľad, krása, telesné chyby, môžu byť zdrojom pokušení