Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Prehĺbený a zosilnený cit trvalého charakteru je vášeň

Vášeň je osožná energia, ale prináša rizika

Vášne majú slúžiť na ceste k dobru a nie z nej zvádzať

Keď sa o vášni hovorí negatívne, myslí sa obvykle na afekt.

Čo je afekt?

Afekt je silný, búrlivo prebiehajúci, krátkodobý prejav, pri ktorom dochádza k vonkajším a vnútorným telesným zmenám. Zmení sa výzor, mimika, pohyby a niekedy aj krvný tlak, pulz a metabolizmus. V afekte je blo­kovaná rozumová kontrola a vôľa. Afekt je teda jednoznačne negatívny (nemýľme si tento pojem s afektovanosťou – strojenosťou. Môžme povedať, že afekt = hnev.)

Môže afekt prekvapiť?

Pokiaľ človeka prekvapí, keď' naozaj nemá možnosť zabrániť jeho rozvinutiu, vtedy nie je zodpovedný za svoje reakcie. Lenže potom by človek konajúci v afekte (hneve) nemal právnu, ani morálnu zodpovednosť. Preto patrí k naším najväčším povinnostiam spoznať, čo nás dokáže doviesť do afektu, a takým situáciám sa za každú cenu vyhýbať.

Chyby chyby v postoji k afektu.

V prvom rade sa nesmieme vyhovárať. Filozof Plutarch: „Poznal som, že hnev nie je nevyliečiteľný. Ak ho však chcem liečiť, nemôžem hovoriť: už mám takú povahu. Naopak: musím s tou svojou nešťastnou povahou skoncovať.“ . Pre afekty platí, že sa človek do nich nesmie dostať.

Ako na to?

Treba si strážiť srdce. Znamená to analyzovať si naše postoje: Prečo mám k niekomu kladný postoj, iný ma roztrpčuje a potom si to v srdci zmeniť. Uvedomiť si, že každý hnev je sebectvo; chcem, aby udalosti, ľudia boli podľa našich predstav. Treba ich prijať takých, akí sú. Iných nemôžeme zmeniť – iba seba!

Zanedbávanie askézy!

Perlička: Tieto úvahy dávam aj na našu farskú stránku. Niektoré príhovory majú návštevnosť aj vyše 100. Asketika? Ostatnú úvahu si otvorilo 20 záujemcov. No, askéza je náročná – niečo vyžaduje! Preto sa jej na vlastnú škodu vyhýbame.

Nabudúce: Pudy