Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Výbušnosť extroverta rýchlo pominie, môže mať však katastrofálne následky

Extrovert chce aby jeho okolie tak rýchlo zabudlo na jeho vyčíňanie, ako sa rýchlo ukľudnil

Nik nie je čistý typ

 Komplikovanosť nátur 

Človek je zmes vlastností, ktoré ho ťahajú rôznym smerom. Čím sú protichodnejšie, tým je človek nepokojnejší. Je potrebné opanovať vlastné vnútro.

Pokoj v duši – pokoj v živote

Keď Ježiš blahoslavil tvorcov pokoja (Mt 5, 9), myslel možno aj na pokoj v duši. Nik nemôže vnášať pokoj do svojho okolia, kým neovládne svoje vlastné rozbúrené vnútro. Treba začať od seba, vybrať najprv brvno z vlastného oka (Mt 7, 5).

Zápasy s pokušeniami vlastnej povahy sú predpokladom na boj so zlom vo svete. Kto dokáže zastaviť búrku vo vlastnej duši, bude si vedieť poradiť aj s rozvadenou rodinou, prípadne s prostredím, v ktorom pracuje.

Čo je dôležité?

Keďže sú naše názory a postoje ovplyvňované povahovými vlastnosťami, príslušnosťou k určitému typu, treba si uvedomiť, že sú rôzne. Bolo by ideálne, keby sme bez hnevu a bez afektu dovolili okomentovať náš názor, keby sme si povedali, ako sa navzájom vidíme. Keďže ide vždy o subjektívne pohľady, najdôležitejšie je sústavne konfrontovať všetko s evanjeliovým pohľadom, ktorý je platný rovnako pre každého.

Je to ťažké!

Vidíme to teraz v čase pandémie, keď sa kvôli názorom, ktoré často prezentujú neodborníci rozhádajú blízky, dokonca sa hovorí aj o rozvodoch. Je to kvôli zdraviu, či skôr presadzovanie si svojho názoru?

Je to pravda, že tak veľmi chceme byť zdraví?

Podľa protestov (u nás, aj vo svete) proti opatreniam za ochranu zdravia, nie. Asi najviac čo oceňujeme, je užiť si. Videli sme to v reportážach po uvoľnení, ako sa najmä mladí tešili, že sa môžu zabávať, že sú otvorené diskotéky, bary... „Veď o tom je život“ – vyhlasovali.

Prázdnota života sa prekrýva „užívaním si“.

Život skvalitňujú nie tí, čo „si užívajú“, ale tí, čo znášajú ťarchu života. Tí, čo si užívajú, prekrývajú prázdnotu života. Extrémne to vidíme u zavislákoch (alkohol, drogy, sex, gamblerstvo...)

Nabudúce: city, vášne a pudy.