Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Introvertovi hrozí, že stratí záujem o okolitý svet.

Vyhýbaním sa kontaktov, môže sa vyhnúť aj mnohým ťažkostiam.

Dokáže byť zásadový, nedá sa strhnúť okolím.

Čo môže robiť introvert so sebou?

Sám so sebou asi ťažko niečo urobí. Je spokojný, alebo naopak nespokojný sám so sebou. Chýba mu však objektivita, lebo sa málo konfrontuje so svetom. A takýto zarytý introvert nielenže ľudí nevyhľadáva, ale aj odmietne ich pokusy o nadviazanie kontaktu. Neprijme ani najdobromyseľnejšiu kritiku a radu. Všetko považuje za krivdu, za osobnú urážku. Aby uchránil svoje ja pred zraňujúcimi kontaktmi, čoraz väčšmi sa schováva do svojej ulity.

Protiklady u introverta

Aj keď' sa introvert spoločnosti stráni, aj keď neprejavuje záujem o okolitý svet, obvykle mu veľmi záleží na mienke druhých. Súčasné dbá, aby to nikto nezbadal. Kontakty vychádzajú zo záujmu o seba. Pre introverta nie je dôležité čo kto potrebuje, ale čo potrebuje on sám. A prvoradé býva, ako pôsobí na druhých, ako sa im javí, za akého ho pokladajú, čo si o ňom kto myslí, čo o ňom rozpráva.

Rútenie sa do priepasti

Kto včas neodhalí zákernosť tohto pokušenia a nezačne s ním bojovať, stane sa precitliveným, podozrievavým, až celkom zhorkne a na každého zanevrie. Nikdy totiž nenájde toľko pochopenia a uznania, koľko je schopný skonzumovať. Striehne na ohlasy o sebe, pritom to však nechce dať najavo, čo je značné vyčerpávajúce. Ľahko naletí na kdejakú klebetu a hlavne na falošné lichotenie. Z toho zákonite vznik­ne jedna nepríjemnosť za druhou. Kvôli nim zanevrie na cely svet. Začne v každom vidieť nepriateľa, všade intrigy, nikomu a ničomu neverí. Na druhej strane sa však ľahko dá obalamutiť a škaredo využívať hocikým, kto vytuší jeho hlad po ocenení. Nie za misu šošovice, ale za hocijakú priezračnú lichôtku je schopný predať všetko.

Takýto typ inklinuje k prudkému striedaniu nálad. Zo stavu krajnej precitlivenosti sa takmer bez prechodu ocitne až v otupenosti. (Charakteristika podľa Kretschmera – schizotým).

Je riešenie?

Pozrite si život svätca Arského farára Ján Mária Vianneya. Typický introvert. Zahĺbený do seba, samotár, bez záujmu o okolie. Tieto vlastnosti využil na modlitbu, pôst. Ľudia videli jeho askézu a hrnuli sa za nim. Ťažko znášal davy ľudí, popularita ho ubíjala, párkrát ušiel do kláštora, ale jeho vernosť Kristovi ho nútila vrátiť sa do farnosti a verejne účinkovať. Úprimná viera, modlitba, askéza mu pomohli vypracovať sa na veľkú osobnosť. A podarilo sa to mnohým introvertom, ktorí sa vypracovali vo veľké osobnosti.

Nabudúce: Extroverti