Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Čo Boh stvoril je dobré.

Zlo je nedostatok dobra

Dedičný hriech narušil rovnováhu v človekovi aj vo svete

Je zlo dielom tela?

Bolo by omylom považovať telo za hriech - za zdroj hriechu. Ktorý zo siedmich hlavných hriechov je hriechom tela? Mohli by sme povedať, že iba smilstvo a možno lenivosť. A čo pýcha, lakomstvo, závisť, hnev? Treba povedať, že každý pád je záležitosť ducha, nášho myslenia, vôle.

Odkiaľ je teda zlo, hriech?

Pripomínam: Časť duchovného stvorenia – anjelov sa zvrhla a stali sa odporcom Boha. Nie sú však ani stvoriteľmi, ani tvorcami zla. Zlo je iba nedostatok dobra – ako tma je nedostatok svetla.

Čo nám o tom hovorí Katechizmus Katolíckej cirkvi (KKC)?

„Boh je nekonečne dobrý a všetky jeho diela sú dobré. Nikto však neunikne skúsenosti utrpenia, zla v prírode – ktoré, zdá sa, súvisí s obmedzenosťou stvorení – a najmä problému morálneho zla... (KKC 385)

Kde sa zobralo morálne zlo?

Keď prišiel na zem Stvoriteľ v osobe Ježiša Krista našiel tri veci ktoré nestvoril Keď to Stvoriteľ nestvoril, čo je to? Hriech, lebo ten je proti Bohu. Z hriechu vychádza utrpenie a smrť.

Prečo sa utrpenie pripisuje Bohu?

Niekedy sa tento blud objavujeme aj u kresťanov. Kresťanstvo sa totiž šírilo v prostredí, kde bol dualizmus a preto v tomto myšlienkovom svete, mali ťažkosti s tým, aby nepripisovali Bohu pôvod zla. Sv. Bazil preto učí: „Boh nie je príčinou rôzneho zla. Nedávaj za zlo vinu ani Bohu, ani diablovi, ani svetu ani telu a jeho vášňam, ale daj vinu len sebe samému“. Dokonca Ján Zlatoústy píše: „Nikto nemôže utrpieť škodu, len sám od seba“. Je to z pohľadu sv. Pavla: „Milujúcim Boha všetko slúži na dobré“. (Rim 8:28)

Nabudúce: Zdroje morálneho zla