Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Človek sa dáva aj do služieb zla

Dodržiavaním Božích prikázaní chránime aj iných

Pokušenia od Zlého

Často počuť: „Pokúša ma zlý duch. Pri modlitbe sa nemôžem sústrediť a v tom momente mi napadá čo som zabudol, čo by som mal robiť a myšlienky mi lietajú“. Keď im poviem, že ich nepokúša zlý duch, takmer sa pohoršujú. Preto im radím pokojne sadnúť a uvažovať bez toho, aby sa modlili. A rovnako im príde kdečo na um. Je to prirodzené keď sa zastavíme v kolobehu života.

Pokúša nás zlý duch?

 Netreba zvádzať toho, kto sa sám ženie do hriechu. A dnes je to masový jav. Na každom kroku sa ponúka zlo. Doma, na ulici, v práci, v škole, v tlači, v rozhlase, v televízii, sociálnych sieťach na športových štadiónoch, všade. Pre dnešného človeka to však už nie je pokušením, ale užívanie si slobody (skôr zneužitie). A tak uprostred toľkých zvodov sa málokto cíti pokúšaný.

Sú aj priame útoky zlého ducha?

Nemožno poprieť pôsobenie zlého ducha v dnešnom svete, ale priamych útokov zlého ducha ako keby ubúdalo. Nepočuť o nich. Zrejme ubúdajú ľudia, čo sú ochotní odolávať, zápasiť. A zlý duch sa teda nemusí ustávať osobne útočiť. Nepriateľ nemusí vyslať svoje vojsko s celým arzenálom zbrani proti úbožiakovi, ktorý hneď kapituluje. A už vonkoncom nebude útočiť na toho, kto je dobrovoľne v jeho tábore. Možno preto sa dnes málo rozpráva o pokušení.

Zlý duch sa vytratil z nášho života?

Začína sa pochybovať o existencii zlého ducha. Dokonca aj v niektorých teologických kruhoch. Zlý duch ako keby si dal do novín úmrtné oznámenie. Pekne to vyjadril jeden Detvanec: „Keby sa zjavil ten rohatý v krčme, všetci by utekali do kostola. A potom by bol čert sám proti sebe“. Najlepšia taktika Zlého duch je jeho neviditeľnosť.

Kde sa najviac prejavuje viditeľné pôsobenie zlého ducha?

Prirodzene u tých, ktorí mu veľmi odporujú – u svätcov. Nemôžeme pochybovať, že Ježiša naozaj pokúšal zlý duch osobne. Text Písma je celkom jednoznačný.

Tým, že sa zlý duch pokúšal zviesť Ježiša ukázal sa vo svojej celej drzosti a opovážlivosti a poskytol dôkaz o Ježišovej pevnosti voči akýmkoľvek zvodom. A Ježiš nám dal príklad ako treba razantné odmietať pokušenia.

Nabudúce:

Miesto zlého ducha vo svete