Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Sústredíme sa na to čo je príjemnejšie

Úpadok vzdelanosti je v neochote premáhať sa.

Sociálne siete máme používať cielene

Človek vo virvare života

Dnešný človek sa ocitáva v situácií ako malé dieťa, ktoré dajú rodičia do ohrádky s množstvom hračiek. Dieťa by sa chcelo hrať, ale tak, aby ho videli rodičia, aby bolo nimi sledované. Ono je osamelé berie hračku jednu po druhej a ohadzuje ich. Stáva sa nervóznym a lepia sa naň rôzne neurózy. Neskôr im odborníci dávajú predponu dis...

Čo je duchovný smog?

Dnešný človek žije v smogu, ktorý má rôzne formy. Najznámejší je smog v atmosfére - nedovoľuje zdravo dýchať. Začína sa hovoriť o: smog svetelný - chýba tma pre spokojný spánok; smog zvukový - neustály hluk; na ulici, doma (elektrospotrebiče). Seizmografy zachytili, že v čase pandémie zem stíchla – menej letov, menej aut. Tieto smogy napríklad veľmi škodia aj živočíchom. Človeku chýba z toho dôvodu to, o čom sme hovorili v minulých úvahách – ticho, samota a tým sústredenie. Nedostatok týchto skutočnosti spôsobuje u človeka duchovný smog. A ako to spomínané dieťa v ohrádke, aj dospelý trpí neurózami.

Ako proti duchovnému smogu?

Povedali sme si: „Satan nás zamestnáva príjemnosťami“. Preto pôst, odriekanie, teda vlastne askéza musí mať pevné miesto v našom živote. V akej forme a v akom rozsahu, to závisí od osobných dispozícii. Každého zvádza niečo iné, podlieha iným pokušeniam. Pokušenie však nie je zlo. Je len skúškou, v ktorej sa má človek osvedčiť ako slobodný rozumný tvor.

Čo spôsobuje pokušenie?

Každé pokušenie manipuluje s príjemným a nepríjemným. Vábi alebo hrozí. Ale neberie slobodu, nie je násilím. Ponúka niečo chvíľkové za cenu straty trvalého. Jed v lákavom obale. Volá na pohodlnú cestu, ktorá vedie do stále väčších problémov. Inokedy zas hrozí, nafukuje ťažkosti, chce vyvolať strach, aby sme nedosiahli skutočné šťastie.

Hlavný atribút pokušenia?

Pokušenie vždy KLAME. "Budete ako Boh", povedal Pokušiteľ Eve v Edene (Gen 3, 4-6). Jedla teda z ovocia, dobrého na chuť, lákavého na pohľad a sľubujúceho poznanie. A čo tým získala? Nešťastie pre seba i pre svojich potomkov.

Pokušenie pod lupov

Je známy príbeh hrdinského vojaka Ignáca z Loyoly. Po zranení, počas dlhej rekonvalescencii čítal rytierske spisy. Keď ich všetky prečítal, dali mu životopis Františka z Assisi. Nebavilo ho to čítať, ale po čase zbadal rozdiel. Rytierske spisy čítal s radosťou, ale po prečítaní pociťoval smútok a duchovnú prázdnotu. Po prečítaní životopisov svätých pociťoval útechu. A tak sa učil rozlišovať duchov, teda dobré a zlé myšlienky. Stal sa učiteľom duchovného života, zakladateľom Jezuitov. Ignác z Loyoly prišiel aj k zaujímavému objavu: Odhalil myšlienky, ktoré nemajú vonkajšie podnety. To sú Božie vnuknutia.

Aké sú to myšlienky, ktoré nemajú vonkajšie podnety?

No, tie, ktoré zažijeme iba vtedy, keď sa vyhneme, v úvode spomínanému duchovnému smogu – vonkajším impulzom. A tak sme sa opäť dostali k potrebe ticha, uvažovaniu a vlastne k askéze – premáhaniu vábivých pokušení (pozrite si úvahu: Askéza – sústredenie).

Nabudúce:

Rajské pokušenie ako prototyp