Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Máme problém so sústredenosťou.

Samota, askéza pomáhajú k sústredenosti.

Askéza a sústredenosť

Ako a kde si mi môžeme nájsť priestor na samotu, sústredenosť?

Najskôr si musíme uvedomiť, že satan nás zamestnáva príjemnosťami. (Neveriaci si to môže pretransformovať takto: Sústredíme sa na to čo je príjemnejšie).

Aký je odkaz tejto myšlienky?

Človek je naklonený k tomu čo je príjemné. Preto tu takmer neustále píšem, že askéza je aj v tom, ako odolávať pôžitkom. Klikli ste na tento príspevok a vidíte, že je dlhý. Hneď idete ďalej. A čítať o askéze nie je príťažlivé! Ak ste ostali, je vo vás nejaký stupeň askézy. Nejde vám o pôžitok, zážitok, ale o osožnosť.

Aký to má súvis so sústredenosťou?

Veľký. Ak neviete odolať príjemným veciam, nesústredíte sa na to čo sa vám nezdá príjemné a pritom to môže byť pre vás osožné. Klasický prípad: Ste na prednáške. Čo je príjemnejšie? Počúvať, uvažovať, alebo si podriemkavať?

Preto klesá úroveň vzdelania?

Prirodzene v neochote premáhať sa. Pred časom kto mal meštianku, niečo znamenal. Maturant bol špička v národe. Teraz vysokoškolský titul nie je garantom vzdelania. Miesto kníh - komiksy, miesto serióznych článkov - bulvár... „Múdrosť“ hľadáme na sociálnych sieťach.

Ako sa správame na sociálnych sieťach?

Na sociálnych sieťach prebehneme obrázky, niečo čo je krikľavé, do oči bijúce. Čo nám vyhovuje, čo nás nevedie k zmene postoja, zmýšľania.

 Ako používať sociálne siete?

Cielene. Nedať sa strhnúť nejakými lákadlami. Položme si otázku: Prečo ideme na sociálne siete? Napríklad, idem niekomu niečo napísať. Ale tam zbadám zaujímavosť. Zabudol som prečo som sieť otváral. A to už je nesústredenosť. Otvorím si nejakú stránku a neviem prečo, čo hľadám...

Čo nám teda pomôže k sústredeniu?

Ak zapnem TV, vyberiem si konkrétny program. Múdri rodičia určia deťom nejaký čas pre mobil, tablet PC...To si musíme dávať i my. Potom určený čas využijeme, budeme sústredenejší a nie roztekaní. Nebuďme ako nemúdri rodičia, ktorí zavalia dieťa hračkami. Dieťa sa stane neurotické, nervózne, lebo nevie si s nimi poradiť, nevie čo skôr. Vyberme si jednu vec, jeden program, jeden cieľ...

Teda askéza nám pomôže k sústredeniu.

Nabudúce:

Sústredenie znamená aj odolať pokušeniu zábavnejšieho. O tom nabudúce.