Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Piliere askézy sú pôst, modlitba, almužna (dobré skutky).

Cirkevnými dietológmi sú kazatelia, spovedníci a vôbec učenie Cirkvi

Vzorom a podnetom askézy je Pána Ježiš

Dôvody a motívy askézy

Jeden pán si dal pôstne predsavzatia: Modlitba krížovej cesty, v stredu a piatok o chlebe a vode. Je na to hrdý každý rok. Okolie však tvrdí, že je vtedy nervóznejší a škriepny. Asi všetci súhlasíme, žeby bolo lepšie keby sa snažil zvládať to, čo mu prinesie život. Takže si kladieme otázku:

Je askéza dávanie si nejakých cvičení, alebo znášanie toho čo život prinesie? Čo je dôležitejšie a čo ťažšie?

Samozrejme, že najväčším pokáním je prijať to, čo nám život prinesie. Zvládať ťažkosti života pokojne a vyrovnane je hlavný cieľ askézy.

Ako dosiahnuť taký vyrovnaný život – byť silnou osobnosťou?

Je dobre mat' nacvičenú schopnosť zniesť bez slova pokorenie, podozrievanie, urážku, pohŕdanie, prekonať strach, vydržať mlčať premôcť ospalosť, odolať knihe (to je dnes už neaktuálne), filmu, sociálnym sieťam, spoločnosti, zniesť bolesť, samotu, donútiť sa k nepríjemnej činnosti, k srdečnému prijatiu otravnej návštevy atď. Toto všetko si treba nacvičiť a pravidelne odskúšať v prípadoch, keď nejde o vážnu povinnosť. Ak sa to aj občas nepodarí nie je to hriech. Neúspech trochu pokorí; to je tiež výborné cvičenie. A takéto zlyhanie by malo byt' ďalším impulzom k väčšej prísnosti voči sebe, lebo čo ak to nedokážeme, keď pôjdeme naostro? Môže nás to stať večnosť! Toto je akoby prvý, celkom prirodzený a logický dôvod na odriekanie dovoleného

Platí to aj pre toho, kto by ešte nikdy v ničom nebol zlyhal?

Ale sú takí? Keby aj boli, nemôžu totiž vedieť, aké nebezpečenstvo na nich číha možno už zajtra. „Preto kto si myslí, že stojí, nech si dáva pozor, aby nepadol" (1 Kor 10,12).

Dá sa askézou pripraviť na zvládnutie každej situácie? Ak nie, prečo cvičenie?!

Nemôžeme sa síce cieľavedome pripraviť na zvládnutie každej situácie, ale podobne ako pravidelný tréning a otužovanie posilňuje celý organizmus a robí ho odolnejším proti rôznym ochoreniam, askéza posilňuje vôľu v každom smere.

Čo nemáme prehliadnuť?

Vážne upozornenia nášho Pána: „Keď sa ty postíš, pomaž si hlavu a umy si tvár, aby nie ľudia zbadali, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorý je v skrytosti" (Mt 6,17-18). Teda želá si, aby to nik z okolia nezbadal.

Čo by malo zbadať okolie?

Samozrejme našu zmenu k iným – prirodzene k lepšiemu. Aby sme boli pokojnejší, vyrovnanejší! Odriekanie nikdy nesmie byť cieľom – žiadne „rekordmanstvo“! Askéza je iba prostriedkom na dosiahnutie vyšších hodnôt – vylepšenie vzťahu k Bohu a ľuďom.

Nabudúce: Ako sa prejavuje nedostatok askézy u dnešného človeka.