Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Základom nápravy je uvedomenie si nedostatkov

Niekedy je potrebné zriekať sa i toho, čo je dovolené

Premáhanie má posilňovať to, v čom sme slabí, v čom padáme

Predpísané pokánie

Jeden pán v strednom veku má zdravotné ťažkosti. Lekár mu povedal, že ťažkosti, ktoré má, sa nedajú odstrániť liekmi, ale diétou. Matka u ktorej býva ľutovala syna zalamujúc rukami; aké to budú Vianoce bez zemiakového šalátu a rezňa?! Horko-ťažko sa dala nahovoriť, aby mu varila diétne, lebo jej materinské srdce jej pukalo od žiaľu, že jej syn sa musí takto obmedzovať. Pritom diéta by ani jej neuškodila.

O čom vypovedá tento všedný príbeh?

O tom, čo sme tu v úvahách z asketiky už pranierovali: Matky stále hýčkajú svoje detí; deti (najmä synovia) sa nedokážu „postaviť na vlastné nohy“; snaha nahrádzať sebazaprenie chémiou (liekmi). A je tu niečo nové, čo som avizoval v ostatnej úvahe i dnešným nadpisom témy: PREDPÍSANÉ POKÁNIE.

Kto nám predpisuje pokánie?

Jeden lekár hovorí: „Keby som ja kázal, ľudia by ma pozornejšie počúvali aj poslúchali.“ V mnohom má pravdu! Kňazov berieme podľa hesla: To musí tak hovoriť. Tiež: Vodu káže víno pije. Síce aj lekára posudzujú: Čo mi má čo hovoriť, veď sám je tučný, fajčí... Ale viac ich počúvame, veď ide o naše zdravie.

Čo nám chýba, aby nám pokánie nemuselo byť predpisované?

Chýba nám niečo z toho, čo nájdeme v príbehu anglického horolezca George Malloryho, ktorý sa pokúšal o dobytie Mount Everestu v rokoch 1921, 1922, a 1924. Expedície sa končili neúspechom. Pr poslednej lavína zahubila Malloryho, aj väčšinu členov expedície. Tí, ktorí prežili, boli po návrate do Londýna pozvaní na recepciu venovanú zosnulým i živým členom expedície. Keď nastal čas príhovoru, jeden z nich vstal z kresla a pohľadom prešiel po zarámovaných fotografiách Malloryho a ostatných zosnulých kamarátov. Potom sa otočil, pozrel na obraz Mount Everestu. Slzy mu stekali po lícach. V zastúpení Malloryho a ostatných zobrazenému vrchu adresoval tieto slová: „Hovorím ti, Mount Everest, v mene všetkých statočných mužov – žijúcich, či ešte nenarodených. Porazil si nás raz; porazil si nás dvakrát; porazil si nás trikrát. Ale, Mount Everest, raz porazíme my teba, pretože sa už nemôžeš stať väčším, ale my môžeme!“ A stalo sa!

Iba prácou na sebe, vôľou sa môžeme stať väčšími!

Zhrnutie:

Ak sa nevieme ovládať, lekári nám ho prepisujú

Človek prevyšuje človeka i prírodu svojou vôľou.

Nabudúce: Čo nám predpisuje Cirkev