Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Keďže sklamávame, je potreba nápravy.

Dôvod pre asketický život je aj náprava nezvládnutých situácii

Pokánie je zmena, návrat, keď sme sa odklonili od správneho smeru.

Cielená náprava

Keď ma tenisoví začiatočníci požiadajú o radu, sledujem ich držanie rakety, postoj pri forhende, bekhende a potom im viem poradiť na čo sa sústrediť, ako trénovať, čo potrebujú vylepšiť. Pri formovaní osobnosti by to tiež tak malo, mohlo byť ale... Základom je chcenie.

Nemusíme sa považovať za začiatočníkov, ale kto si prizná nedostatky?

A tu je problém. Málo sa snažíme o formovanie svojho života. Väčšinou sme samorastmi vyhovárajúci sa na povahu. V asketickej literatúre sa používa na formovanie osobnosti nepríjemný názov: umŕtvovanie. Lenže to je vlastne veľmi módne slovo. Práve dnes sa každý naliehavo dožaduje umŕtvenie u zubára či u chirurga. Dokonca mnohí by to chceli aj pri testovaní. Preto taká averzia proti nemu? Neviem. Radi znesieme menšiu bolesť (injekciu u zubára), aby sme sa vyhli väčšej. A pri asketickom umŕtvovaní ide v podstate o to, vyhnúť sa väčšiemu zlu. Takže nemračme sa ani nad týmto termínom!

Ako má v praxi vyzerať odriekanie, či umŕtvovanie?

Vypiť občas trochu vína, piva, ba aj nejaký ten kalištek, je zaiste dovolené. Ale, ak sa chce alkoholik zachrániť, musí doživotne abstinovať. Upadol, a ak sa nezriekne aj bežne dovoleného, nepovstane.

Kto klesol v sexuálnej oblasti, má to ťažké. Bude sa musieť vyhnúť aj nevinným stretnutiam a rozptýleniam. Cesta späť povedie možno cez krutú osamelosť. Čím hlbší bol pád, tým namáhavejšia bude náprava.

 Ak prirodzený pocit uspokojenia z dobre vykonanej práce necháme prerásť do pyšnej samoľúbosti, bude nás to stáť veľa trpkého pokorovania.

 Lajdák musí nadstaviť noci, aby nahradil premárnený čas.

 Kto svojou prudkosťou porozbíjal okolo seba vzácne vzťahy, dôveru ľudí, bude musieť preukázať veľa ochoty, dlho a vytrvalo presviedčať svoje okolie o zmenenom prístupe.

Premáhanie (umŕtvovanie) už nie ako tréning, ale náprava

Ostaňme pri tenisovom tréningu. Každý chcel, aby mu tréner dával loptičky na forhend – ak mu ide – a trepal do nich. Ak chce byť ako-taký hráč, musí trénovať práve to, čo mu nejde! Napríklad bekhend, podanie, smeče z výskoku, šprinty dozadu, dopredu...

 Niet človeka, ktorý by kráčal k svätosti priamo, bez odchýlok. Niet človeka, ktorý by bol rodenou dokonalosťou. Musí sa sústrediť na svoje nedostatky a tie odstraňovať. A keďže sa nedá trénovať (vyjadrené v športovej terminológii) naraz vo všetkých disciplínach, mohlo by sa stať, že by sme si cvične vybrali práve oblasť, ktorú hravo zvládneme.

V čom sa radi premáhame, čo radi trénujeme?

Človek od prírody utiahnutý by sa rád cvičil v mlčaní a v samote. Môže byť pyšný ako dokáže meditovať, modliť sa. Kto má chronické nechutenstvo, by sa rád postil a vidí v tom zásluhy. Samoľúby, aktívny človek sa rád vrhá do akcií, kdečo organizuje a potom sa hnevá, že to všetko musí sám zvládať.

Na čo je potrebné sústrediť sa?

Naše pády a zblúdenia nám ukazujú konkrétnu oblasť, v ktorej sa aj dovolené musí stať predmetom odriekania. Nabádajú nás dobrovoľne podstúpiť ťažkosti, ktoré nie sú obvykle nutné. Tak sa tzv. umŕtvovanie či pôst (nielen od jedla) stane aj pokáním, nie iba tréningom. Posilňuje vôľu, zoceľuje, ale súčasne napráva cesty, v ktorých sme šli nesprávnym smerom.

Zhrnutie:

Sledujme naše pády a tie sa snažme napraviť.

Nepremáhajme sa samoúčelne, ale tak, aby sme napravili nedostatky.

Vyberme si oblasť v ktorej najviac sklamávame.

Nabudúce:

Predpísané premáhanie sa.