Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Popri inteligencii patrí k duševným schopnostiam aj intuícia. Je to akési poznanie srdcom.

Iba ľudia, slobodní a čistí, môžu zužitkovávať intuíciu, ktorá im pomáhala k dobrému životu.

Emocionálna inteligencia

Poznáme viac príbehov, keď chorého v agónii niekto roky navštevoval, bol pri ňom, hovoril s ním, hladkal ho. Obdivujeme tu veľký cit lásky, ktorý má priaznivé účinky na chorého. Sú prípady, že chorý sa po dlhom čase prebral k životu. V takýchto príbehoch vidno veľký cit človeka a priaznivý vplyv na iného.

Človek popri rozumu, intuícii má i citový fond - emócie. Existujú dva odlišné druhy inteligencie: racionálne IQ a emocionálna (EQ). Komplexnosť i úspech v živote človeka závisí na obidvoch druhoch. Bez emocionálnej inteligencie nie je intelekt schopný využívať celý svoj potenciál.

Emocionálna inteligencia je schopnosť identifikovať, hodnotiť a kontrolovať svoje vlastné city, emócie druhých aj skupiny. Myšlienku Emocionálnej inteligencie ako prvý vyslovil Peter Salovey a John D. Mayer vo svojom článku „Emotional Intelligence“ v roku 1990. Teda relatívne neskoro. Aj z tohto vidno, že cit bol zaznávaný.

Máme päť hlavných oblastí emocionálnej inteligencie:

  1. Znalosť vlastných emócií.Sebauvedomenie - vedomé rozpoznávanie citu v okamihu jeho vzniku – je jedným zo základných kameňov emocionálnej inteligencie.
  2. Zvládanie emócií.Nakladať so svojimi citmi tak, aby zodpovedali situácii je schopnosť, ktorá má základ v rozvinutom sebauvedomení.
  3. Schopnosť motivovať sám seba. Zapojenie emócií do konania človeka je potrebné, lebo inak by nebol schopný sa dlhodobo sústrediť a stratil by motiváciu. V prípadoch uvedených v úvode mali obetaví ľudia motiváciu vďaka citu.
  4. Vnímavosť k emóciám iných ľudí. Empatia je základná „ľudská kvalita“. Tiež táto vlastnosť sa s rastúcim emocionálnym sebauvedomením prehlbuje. Známy analogický most – cez seba pochopím iného.
  5. Umenie medziľudských vzťahov. Či má človek uspokojivé medziľudské vzťahy, závisí do značnej miery na tom, či je schopný vcítiť sa do emócií ostatných a prispôsobiť tomu svoje konanie. Preto je toľko rozvodom, lebo dnešnému človeku chýba EQ a tým aj dobré vzťahy.

Je jedno z verejných tajomstiev psychológie, že podľa školského prospechu, podľa IQ, alebo podľa výsledkov psychologických testov, nie je možné navzdory popularite týchto hodnotení spoľahlivo predpovedať úspech v živote. IQ prispieva k faktorom určujúcich úspech v živote len okolo 20%. Zvyšných 80% tvoria ďalšie vplyvy. Podľa niektorých štúdií vyplýva, že EQ má niekoľko násobne väčší vplyv na úspech ako IQ.

Asketika má z človeka vytvoriť umelecké dielo. A veľkú roľu tu zohráva citový život. Potvrdzuje to aj môj obľúbený autor, psychológ Jung: „Nadpriemerná intelektuálna schopnosť a dobrá kapacita myslenia nestačí na pochopenie podstaty citu, pretože myslenie patrí do kategórie, ktorá sa nedá porovnávať a merať s cítením. Rozbúrená afektívna atmosféra v duši intelektuála, ktorý teoreticky všetko ovláda, dokáže zatemniť jeho rozhodovanie natoľko, že nakoniec súhlasí s najväčšou nerozumnosťou, hoci len chvíľkovou.“ Spomínal som to v minulej úvahe z asketiky. Ľudia zahltení vášňami nemajú schopnosť ani správne uvažovať. Vášne im zatemňujú rozum.

Ježiš Kristus bol hlboko citovo založený. Nebol strnulý ako niektorí iní veľkí náboženskí zakladatelia, napr. Budha, Mahávíra, či iní. Ježiš sa nehanbil za slzy pri hrobe svojho priateľa Lazara, bolo mu ľúto vdovy v Naime a preto jej vzkriesil syna. Plakal nad budúcou skazou Jeruzalema, žiadal o prítomnosť apoštolov v úzkosti na Olivovej hore... Vedel hodovať i postiť sa. Úplne sa odlišuje od iných „zakladateľov duchovných prúdov“.

Kristus mal napríklad úctu a rešpekt k ženám. Mal k nim veľmi vyrovnaný vzťah. Apoštoli boli prekvapený, že v Samárii sa rozprával so ženou – bolo to nezvyklé. V jeho sprievode boli aj ženy. Ježiš Kristus hovoril aj o manželstve a v pohlavnosti videl spôsob Božieho pôsobenia. Kristus, učiteľ lásky, vidí ženu, ktorú miluje, aj v „hriešnici“ Márii Magdaléne, pretože vidí do jej srdca. Citovo vyrovnaný človek u ženy vidí najprv krásu skrytej duše, až potom sa pozerá na pôvab jej ľudského tela. Rovnako to platí samozrejme aj o žene vo vzťahu k mužovi.

Čo dodať – máme sa čo učiť!

Zhrnutie:

Popri inteligencii rozumovej máme i aj inteligenciu citovú.

Osobnosť a úspešnosť človeka závisí viac od EQ ako od IQ.

Kristus bol vyrovnanou osobnosťou.

Nabudúce:

Pôžitok a bolesť