Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Každý sa chce v niečom presadiť.

Menej schopní využívajú nečestné prostriedky.

Svätci mali aj zlé sklony, ale vedeli ich Božou múdrosťou premôcť

Intuícia

Idem autom, som sústredný na cestu, jazdím na hranici možnosti a naraz mi z ničoho nič napadne pribrzdiť. A v zákrute náklaďák. Zákrutu prejdem bez ujmy na zdraví, bez pokrčených plechov a vzdychnem si: To som mal šťastie. Snáď každý ste niečo také prežili. Pripísali ste to náhode, anjelovi strážcovi, alebo ste tomu dali názov „intuícia“.

Takýmto zážitkom som sa veľa venoval, možno povedať aj študoval a nad nimi uvažoval. Písať o tom by bolo možno atraktívne a aj pre vás čítať, ale to by nebolo o asketike – skôr o psychotronike, parapsychológii. Možno po úvahách z asketiky (čo bude o 15 -20 rokoch :-)).

O intuícii nájdete množstvo štúdií, ktoré by sa dali nadpísať: „Intuícia - šiesty zmysel“ a rovnako možno viac, ktoré tvrdia: „Intuícia - šiesty nezmysel“.

Dôležite je preto vymedziť pojem intuícia..

Najskôr si veľmi skrátene definujme intuíciu. Intuícia (z lat. in-tueor, in-tuitum) znamená vzhľad, alebo náhľad. Označuje schopnosť rýchleho chápania, odhadu a rozhodovania, ktoré nie je sprostredkované uvažovaním. Intuícia môže byť podmienená skúsenosťou a hrá významnú úlohu ako pre rýchle rozhodovanie pod časovým tlakom, taktiež v umení a každej tvorivej činnosti.

Keďže sme na pôde asketiky, budeme uvažovať o „Biblickej intuícii“ – vymyslel som nový pojem. Pre našu „biblickú intuíciu“ si z definície zoberme nasledujúce: potrebu určitých skúsenosti a pridajme, že aj predchádzajúcich vedomosti. Ak zoberieme úvodný príbeh zo šoférovania, „príjemca tej intuície“ musel byť už skúsený a mal určité vedomosti o následkoch vyletenia zo zákruty. Preto, ak „intuíciu zachytil“, reagoval na ňu.

Človek mal veľkú dávku intuície, ale postupom času – vývojom sa jej zriekol a dal sa na racionalizmus. To tvrdí Henri Bergson a má iste pravdu, že ľudstvo si vedome rozvíjalo intelektuálnu stránku na úkor intuície, ktorá bola človeku tiež prirodzene daná, lenže ostala „takmer vyhasnutou lampou, ktorá vzplanie iba z času na čas... a dáva kmitavé a slabé svetlo" (z diela Tvorivý vývoj). K plnej múdrosti však určite patrí. Intuícia je to, čo robí z erudovaného lekára vynikajúceho diagnostika, zo šoféra bezpečného šoféra. V nej spočíva úspech detektíva, ale i rodičov, ktorí bez výnimočného vzdelania dokážu lepšie vychovať dieťa ako „vysoko erudovaní odborníci“. Intelekt nájde možnosti riešenia, ale intuícia z nich vyberie najvhodnejšie. Intuícia je pri zrode všetkých veľdiel. Je to zrejme poznanie srdcom, ktoré spomína Pascal: „Srdce má svoje dôvody ktoré rozum nepozná."

 Biblická intuícia znamená otvorenú cestu nielen pre celé ľudstvo, ako to tvrdí Bergson, ale pre každého z nás, bez ohľadu na výšku IQ. Štúdium a meditácia sú pre nás nevyhnutné tak, ako pre chôdzu sú potrebné obidve nohy. A práve meditáciou sa nadobúda a rozvíja múdrosť srdca. Intuíciou sa človek dostáva k Bohu bližšie ako intelektom. Poznanie srdcom je pravdivejšie, pretože jeho prvým a základným poznatkom je práve to, že je daná. Azda preto pyšné ľudstvo zanedbalo tento vzácny zdroj poznania. A preto kráča ako jednonohé.

 Iste ani intuícia nie je bez úskalí. Ale na to je zas intelekt, aby včas varoval. Nato má človek dve nohy, aby rovno kráčal.

Otec Fotis z románu Nikosa Kazantzaikiasa Kristus znova ukrižovaný hovorí: „Evanjelium sa nečíta hlavou, hlava veľa nepochopí. Evanjelium sa číta srdcom, to pochopí všetko.“ A už sme na pôde asketiky. Človek čistého srdca – nezahltený vášňou - dokáže byť veriaci. A nielen to. Dokáže prísť napríklad k záveru, že potrat je zlo, že manželstvo je zväzok muža a ženy... človek v otroctve vášni to nikdy nepochopí, lebo nechce pochopiť.

Ľudia zahltení vášňami nemajú toľko IQ, aby sa na internete, a nielen v ňom, vyvarovali vytváraniu a zdieľaniu dvojzmyselných vtipov, obrázkov a fotiek, pripadne sa vyhli vulgarizmom a nadávkam. Umelci (scenáristi, herci, sochári, maliari...) nevedia vytvoriť diela, ktoré by inšpirovali ku kráse a dobru, lebo ich život v otroctve vášni ich ťahá dole. Mnohí filozofi, myslitelia sú tak fascinovaní túžbou po slobode, že vidia iba svoje ja. Miesto slobody sa stavajú hrubými sebcami.

Prenieslo sa to i na nás, obyčajných ľudí. Aby som nebol „aktuálne politický“, poukážem na zahraničie. Vidíme tam masové demonštrácie proti obmedzeniam, ktoré chránia zdravie. Chápete to? Pritom zdravie sa bežne považuje za najväčší dar a prajeme si ho. Nie je to posadnutosť slobodou?! Vlastne sebectvom!

Čo poviete, nepomohla by biblická intuícia?!

 

 „Bo sa ti múdrosť nasťahuje do srdca a dušu tvoju blažiť bude poznanie"

 (Prisl 2,10)

 Zhrnutie

Popri inteligencií patri k duševným schopnostiam aj intuícia. Je to akési poznanie srdcom.

Iba ľudia slobodní a čistí môžu zužitkovávať intuíciu, ktorá obohacuje život.

Nabudúce:

Emocionálna inteligencia (EQ)