Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

V celosvetovom meradle patríme k bohatým

Čo nepoužívame, je prebytok, ktorý patri iným 

Múdrosť

Pred dvoma týždňami sme sedeli po florbale a jeden z teenagerov zahlásil: Matovič je... Samozrejme to tu nemôžem a ani nechcem citovať, lebo také slovo som v živote nepovedal. Ide o chlapca, ktorý vyrastá v zložitých rodinných podmienkach, niečo zachytí a papagájuje. Nemá toľko inteligencie, aby si urobil vlastný úsudok, a preto zdieľa vulgárne názory iných.

Žiaľ nie je to ojedinelý prípad. Tu na internete sa to hemží takýmito slovami, ale aj názormi výslovne podvodnými (tu to voláte „írečito slovenským výrazom“ - hoax). Niektoré sú vulgárne prezentované, iné s lišiackou falošnosťou. Zdá sa, že mnohí ich zdieľajú nie pre nedostatok vedomosti, ale cielene. Vychádzajú z jedného miesta a sú platení za vytváranie a zdieľanie. Vieme ktorý štát vydáva miliardy na propagandu. Je to kybernetická vojna na ovplyvňovanie verejnej mienky. Toto nechám bokom, hoci aj tento problém má súvis s asketikou – budovaním, alebo ničením osobnosti (svojej i iných).

Venujme sa myšlienkam typu: „Viac ma unavuje styk s idiotmi, ako...“ Samozrejme k tým idiotom, debilom, dementom, šašom, ako nazývajú iných, sa autori nezaraďujú. Vždy je to niekto iný! Často je to mierené k politikom. Samozrejme máme, ba musíme sa k nim vyjadrovať, hodnotiť ich činnosť. Ale... Nech to má aspoň štipku inteligencie a pravdivosti. Kde sa to v nás zobralo? Servilnosť Slovákov voči cudzím kráľom, štátnikom, iným národom je z histórie známa. Nevládli sme totiž sami sebe. Asi preto nám chýba hrdosť, sebavedomie. Vidíme to aj teraz. Najdôveryhodnejší politik je na Východe. Našu vládu nazývame... Nechcem to opakovať ako teenager, veď by som urážal väčšinu národa, ktorá ich volila. A možno sú medzi nimi aj naši známi, ľudia, ktorí si zaslúžia úctu. A kto nás bude uznávať, ak si nevážime samých seba?

Tiež koluje myšlienka: „Predstavte si to ticho, keby ľudia hovorili iba to čo vedia“ (K. Čapek). Kto z nás si myslí, žeby mal mlčať?! Vidíte, ani ja nie. Nechcem mlčať, lebo sa až hrozím jednej veci - prezentácii fotiek, dokonca detí (o tom nabudúce). Dnes si položme otázku o čom to svedčí, ak si niekto dáva svoje fotky v rôznych podobách? Sú to narcisti (a v každom jednom z nás to je). Riskujú úškľabok, alebo falošný laik. Niekedy je to aj „zoznamka“. Prečo nie? Pri stretnutí pracujúcej mládeže, v čase keď internet bol ešte v plienkach, predstavil jeden účastník priateľku s poznámkou, že sa spoznali na internete. Skonštatoval som: „Prvé manželstvo cez internet“. Zahniezdili sa so slovami, že nie, ale o dve roky sa zosobášili.

Ale čo tie dvojzmyselné až „trojzmyselné“ texty aj od vydatých žien?! Na internete je veľa užívateľov, ktorí ma požiadali o priateľstvo. Väčšinu poznám z miest pôsobenia a niekedy som šokovaný ako sa „vyfarbujú“. Vyzerá to ako keby ponúkali erotické služby, iní aby ich tento virtuálny priestor obdivoval, pochválil ich. Svedčí to o nedostatku múdrosti a tiež o nevyzretých osobnostiach, hoci sú už v zrelom veku. Veľmi potrebujeme asketiku – duchovný rast, dozretie v múdrosti.

Čo je teda múdrosť? Dá sa vyjadriť inteligenčným kvocientom alebo množstvom vedomosti? Sotva. Inteligenčný kvocient vyjadruje pomer mentálneho a chronologického veku. Je to orientačné číslo, ktoré približne udáva, akými schopnosťami jedinec disponuje. Vyjadruje hlavne schopnosti abstrahovať, usudzovať, kombinovať, riešiť, tvoriť. Získavanie vedomostí závisí viac od schopností pamäťových, ktoré nemusia byť adekvátne výške IQ.

Zdá sa, že potrebujeme zdravý sedliacky rozum, ktorý dostávame od Stvoriteľa, „Lebo múdrosť dáva Pán, poznanie aj rozumnosť pochádza z jeho úst." (Prisl 2, 6). Samozrejme musíme o ňu prosiť a snažiť sa „byť hľadačom pravdy“. Tá nám pomôže zvládnuť nástrahy tohto média a dilem života, preto sa hovorí v Písme: „Lepšia je múdrosť ako udatnosť“ (Kaz 9,16).

Zhrnutie

Na internete sme v pokušení vyjadrovať sa hlúpo.

Niektorí vytvárajú podvodné správy s nálepkou inteligencie, iní vulgárne.

Nevyzreté osobnosti sa prezentujú narcisticky a tiež zmyselne.

Darcom pravej múdrosti je Boh

Nabudúce

Inteligencia 2 – zdieľanie fotografii deti.